PE SCURT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rompetrol va modifica saptamanal pretul carburantilor Grupul Rompetrol va introduce, de la 1 februarie, un sistem de calcul saptamanal pentru preturile carburantilor, in functie de cotatiile

Rompetrol va modifica saptamanal pretul carburantilor
Grupul Rompetrol va introduce, de la 1 februarie, un sistem de calcul saptamanal pentru preturile carburantilor, in functie de cotatiile internationale ale produselor petroliere si de mediul concurential local, a anuntat presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu. "Vom anunta in fiecare zi de luni noile preturi la pompa", a spus Patriciu. El a mentionat ca decizia a fost luata in urma implementarii unui sistem similar la Petrom. Patriciu a aratat ca stabilirea pretului la carburanti va tine cont de trei aspecte. Primul factor este cotatia titeiului cu 25 de zile inainte, iar al doilea element care va influenta pretul benzinei sau al motorinei va fi competitia interna. De asemenea, cursul de schimb al dolarului va fi luat in calcul la stabilirea pretului.
In acest an,
Pretul cafelei ar putea inregistra cresteri spectaculoase
Pretul cafelei va fi in acest an foarte volatil, fiind posibile majorari spectaculoase, cu pana la 67%, in cazul in care vremea rea accentueaza deficitul de productie prognozat de analisti, transmite Reuters. Valoarea contractului futures pentru cafeaua de tip arabica la bursa de marfuri de la New York ar putea creste cu 67% pana la finalul acestui an, la 173 de centi pentru o livra (500 de grame) de cafea, de la 103,75 de centi la sfarsitul anului trecut. Analistii se asteapta ca vremea nefavorabila sa reduca productia Braziliei, principalul furnizor de cafea arabica. In cazul in care nu exista alti factori care sa impulsioneze pretul cafelei, acesta s-ar putea majora cu doar 8%, pana la 112 centi pentru o livra. Marti, la bursa de la New York, livra de cafea a fost tranzactionata la 105,75 de centi. Estimarile analistilor privind cotatia cafelei arabica au variat intre 125-250 de centi, in cazul inghetarii unor culturi, si 85-225 de centi, daca temperaturile vor fi in limitele obisnuite. Brokerii considera ca preturile cafelei depind de miscarile marilor fonduri de investitii, care au dus, in 2004, la o majorare de 45% a cotatiei cafelei.
Sageata Albastra pe ruta Cluj - Bistrita - eliminata la 1 februarie
Circulatia trenului de tip Sageata Albastra pe ruta Cluj - Bistrita va fi sistata la 1 februarie, pe termen nelimitat, din cauza numarului scazut de calatori, transmite corespondentul Mediafax. Trenurile respective au fost introduse pe ruta Cluj-Napoca - Bistrita Nord la 15 noiembrie 2004. Seful Garii Bistrita, Flaviu Dobos, a declarat, joi, ca decizia a fost luata de Regionala CFR Cluj. Trenul pleaca din Cluj-Napoca la ora 7,30 si are opriri in statiile intermediare Saratel, Beclean pe Somes, Dej si Gherla. Pretul biletelor este similar cu cel pentru trenurile rapid.
Marco Industries isi intareste controlul asupra Alro Slatina
Capitalul social al Alro Slatina va fi majorat, prin aport in numerar, cu 161,7 miliarde lei (4,2 milioane euro) pana la nivelul de 2.111 miliarde lei, in urma subscrierilor actionarilor firmei, informeaza un comunicat al companiei remis Bursei de Valori Bucuresti. Inaintea operatiunii, Marco Industries BV (Olanda) detinea 74,2% din actiunile combinatului, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) - 18,17% - si Conef (societate detinuta de grupul Marco) - 5,82%. Actionarul majoritar a subscris 31,2 milioane actiuni cu o valoare totala de 160,5 miliarde lei, in timp ce minoritarii, doar 236.860 actiuni, reprezentand 1,18 miliarde lei aport la majorarea capitalului social. Restul de 14,5 milioane actiuni nesubscrise vor fi anulate. Astfel, participatia Marco Industries a ajuns la 76,08%, in timp ce pachetul detinut de Conef a fost diminuat la 1,74%. AVAS mai controleaza 16,7% din actiunile Alro. Hotararea de majorare a capitalului social a fost adoptata de Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor la 18 noiembrie 2004.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite