PE SCURT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Subventii de 80 de miliarde de lei pentru producatorii de legume si fructe Producatorii agricoli care livreaza legume si fructe proaspete catre unitatile de prelucrare vor beneficia, in acest an, de

Subventii de 80 de miliarde de lei pentru producatorii de legume si fructe
Producatorii agricoli care livreaza legume si fructe proaspete catre unitatile de prelucrare vor beneficia, in acest an, de un sprijin la bugetul de stat in valoare totala de 80 de miliarde de lei, potrivit unei hotarari aprobate de Guvern in sedinta de miercuri. Subventiile vor fi acordate producatorilor agricoli, persoane fizice si juridice, care livreaza fabricilor legume si fructe pe baza de contract. De asemenea, de ajutor vor beneficia in mod indirect si procesatorii, care vor plati producatorilor un pret minim negociat stabilit prin contract. Sprijinul se acorda pentru mere, prune, piersici, tomate, mazare boabe verzi si fasole pastai. Valoarea individuala a ajutorului variaza intre 1 milion de lei si 1,5 milioane de lei pe tona, in functie de produs, iar procentual, cuantumul este intre 9,6-10,7% din pretul mediu de referinta de valorificare pe piata.
Ministerul Economiei si Comertului vinde activele nefolosite ale societatilor de stat
Lista acestora se gaseste pe site-ul ministerului
Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului, sustine ca are o solutie pentru nevoile de imobile, terenuri si echipamente ale firmelor mici si mijlocii: activele nefolosite ale firmelor de stat. "Exista firme de stat in portofoliul MEC care nu-si folosesc activele. Avand in vedere cererea continua de active din partea firmelor mici si mijlocii, am scos la vanzare 56 de active nefolosite ale societatilor de stat, si vom continua procesul. Lista acestora se afla pe site-ul de pe Internet al ministerului", a declarat Codrut Seres in cadrul unei conferinte de presa. "Orice firma poate cumpara activele nefolosite ale firmelor de stat", a spus Seres. Pe site-ul Ministerului Comertului, patronii de firme mici si mijloci pot afla insa ca in prezent nu se desfasoara nici o licitatie pentru vanzarea acestor active, majoritatea ofertelor fiind in faza primirii scrisorilor de intentie sau de intocmire a documentatiei de vanzare. Un alt aspect care trebuie avut in vedere de catre cei interesati de bunurile societatilor de stat este ca se vand imobile si echipamente greu de utilizat de IMM-uri: trei centrale electro-termice, o baza de recuperare cardio-vasculara, o turnatorie de fonta, o hala de gheata. Insa exista si active care ar putea atrage firmele dornice de investitii - imobile si terenuri in Brasov, terenuri in Bucuresti, Orastie, Resita.
Ministerul Agriculturii va cere 22 milioane euro la rectificarea bugetara
Ministerul Agriculturii va solicita, la rectificarea bugetara, 22 milioane euro, suma necesara realizarii programului de identificare a parcelelor agricole, care trebuie finalizat pana in anul 2007. ''Este o prioritate de grad zero. Identificarea parcelelor trebuie facuta urgent, pentru ca altfel, incepand cu anul 2007, nu vor putea fi date subventiile'', a declarat ieri Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. El a precizat ca, intr-o prima faza, trebuie alocate fonduri pentru efectuarea zborurilor de identificare a parcelelor si developarea filmelor, urmand ca pana la sfarsitul anului viitor intregul proiect sa fie finalizat. Pe baza hartilor obtinute se va face plata subventiilor catre agricultori.
Autoritatea Nationala de Control cauta explicatii pentru criza din sistemul sanitar
Controalele in sectorul sanitar se impun cu necesitate si vor fi demarate foarte curand, a declarat Cristian David, ministru delegat pentru control. "Departamentul specializat din cadrul Autoritatii Nationale de Control va trebui sa efectueze un audit al sistemului sanitar in totalitatea sa. In fiecare an suntem martorii unei crize a medicamentelor si niciodata nu s-a facut nimic pentru rezolvarea situatiei. Oamenii nu beneficiaza de asistenta medicala pe masura contributiei lor la fondul asigurarilor medicale", a precizat Cristian David. El a mai spus ca va incerca sa identifice problemele ce conduc la aceste blocaje "nu impotriva Ministerului Sanatatii, ci impreuna cu acesta". "Crizele din sistemul sanitar pot avea doua cauze: fie un management defectuos, fie existenta unor fraude. Noi va trebui sa stabilim care este solutia pentru rezolvarea problemelor", a mai spus seful ANC.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite