PE SCURT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In ultimii 2 ani, Romania - crestere spectaculoasa in parteneriatul CEFTA Schimburile comerciale ale Romaniei cu tarile membre CEFTA au constituit segmentul cel mai dinamic al comertului exterior

In ultimii 2 ani,
Romania - crestere spectaculoasa in parteneriatul CEFTA
Schimburile comerciale ale Romaniei cu tarile membre CEFTA au constituit segmentul cel mai dinamic al comertului exterior in ultimii doi ani, potrivit lui Radu Vasile, director general in cadrul Directiei Politici Comerciale a Ministerului Economiei si Comertului. Ritmurile de crestere au devansat in mod considerabil cresterile inregistrate pe ansamblul comertului exterior al Romaniei, atat in anul 2003, cat si in anul 2004, a subliniat el. Astfel, in anul 2004, comertul Romaniei cu tarile CEFTA a inregistrat o crestere de 42,8%, ajungand la un volum de 833,27 milioane euro, din care 515,38 milioane euro la exportul romanesc si 317,89 milioane euro la import, cu un excedent comercial total de 197,49 milioane euro. In cadrul reuniunii tarilor membre ale Acordului Central European de Comert Liber (CEFTA) au fost declansate negocierile bilaterale intre Romania si Croatia in vederea liberalizarii, in continuare, a comertului cu produse agricole. Din acordul regional CEFTA fac parte Bulgaria, Croatia si Romania, existand negocieri avansate in vederea aderarii, anul acesta, a Republicii Macedonia. La actuala reuniune a fost prezentat si stadiul negocierilor de aderare a Republicii Macedonia la CEFTA. Presedintia CEFTA este detinuta anul acesta de Croatia.
Privatizarea microhidrocentralelor - amanata pentru reevaluari
Privatizarea unor microhidrocentrale care urmau sa fie scoase la licitatie a fost amanata pentru verificarea rapoartelor de evaluare a unitatilor respective, a declarat, la hidrocentrala Portile de Fier 1, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres. "Are loc o refacere a rapoartelor de evaluare, pentru a nu gresi pretul de pornire", a precizat ministrul Economiei. El a apreciat ca pretul pentru o astfel de unitate poate porni de la 1,5 miliarde de lei, dar exista variatii, in functie de anul de punere in functiune si capacitatea de productie. Seres a aratat ca vanzarea prin licitatie a acestor active, cu o capacitate de productie redusa, este necesara deoarece costurile de intretinere suportate de Hidroelectrica pentru unitatile respective sunt prea mari, iar microhidrocentralele pot fi mai bine gestionate de companii mai mici. Ministrul a estimat ca procesul de reevaluare a proiectului ar putea fi finalizat in circa doua saptamani, urmand sa fie reluata astfel privatizarea unitatilor respective.
Samoila Szabo este noul director al Agentiei SAPARD
Agentia SAPARD are un nou director general in persoana lui Samoila Szabo. In urma concursului organizat de Ministerul Agriculturii vineri, 25 martie, si la care au participat trei concurenti, Samoila Szabo a obtinut cea mai mare medie. El va prelua efectiv aceasta functie de miercuri, dupa ce va expira termenul de depunere a contestatiilor. Samoila Szabo este nascut pe 24 august 1968 si este inginer de profesie. Pana in prezent, a fost director executiv al Fundatiei Lorincz Aron (activa in judetul Harghita) si coordonator de programe al Fundatiei Transilvania Trust din Cluj-Napoca.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite