SAR: Măsura absolut necesară pe care Guvernul trebuie să o ia în acest an este reducerea contribuţiilor sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiştii economici intervievaţi de Societatea Academică Română (SAR) pentru întocmirea Raportului anual de analiză şi prognoză SAR pe 2012 menţionează ca absolut necesară reducerea contribuţiilor sociale.

"Regândirea politicilor salariale, prin diminuarea CAS şi CASS mai întâi într-un procent mic, cu anunţarea unui calendar multianual de scăderi ulterioare pare a fi direcţia de stimulare care ar fi benefică economiei. În general, scăderea impozitelor (de exemplu TVA) este văzută ca un factor pozitiv pentru relansarea creşterii economice. Accelerarea absorbţiei fondurilor europene este în continuare nominalizată ca o măsură urgentă pe care guvernul trebuie să o ia", se arată în documentul de analiză al SAR pentru anul în curs.

Pe de altă parte, cea mai rea măsură pe care Guvernul ar trebui să o evite în 2012 ar fi derapajele în materie de cheltuire a banului public, ţinânt cont că este un an electoral. "A predominat printre răspunsuri ideea că guvernul actual nu trebuie să realizeze investiţii în exces, nu trebuie să crească cheltuielile publice deoarece ar avea ca efect doar o redistribuţie a resurselor existente, în detrimentul sectorului privat şi ar servi clientelismului politic. Mai mult, ar destabiliza echilibrul macroeconomic fragil pe care statul român a reuşit să-l atingă în anul precedent", susţin analiştii Societăţii Academice Române.

Tot o măsură nocivă ar fi ieşirea din acordul cu FMI. Fondul Monetar şi condiţionalităţile impuse de acesta sunt văzute ca garanţi ai evitării derapajelor fiscale şi monetare din partea autorităţilor publice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite