SAFI, acuzată că a cumpărat scump şi a vândut ieftin acţiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

participaţie a fost vândută, către Astra Vagoane Arad, pentru doar două milioane de euro. Dincolo de hazliul situaţiei astfel create stau însă câteva "ilegalităţi" reclamate de ANPI. În

participaţie a fost vândută, către Astra Vagoane Arad, pentru doar două milioane de euro. Dincolo de hazliul situaţiei astfel create stau însă câteva "ilegalităţi" reclamate de ANPI. În primul rând, potrivit legislaţiei aflate în vigoare în perioada achiziţiilor, un fond cu capital de risc nu poate participa cu mai mult de 10% la capitalul social al unui emitent, tocmai pentru a nu se exercita vreo influenţă materială asupra conducerii acestuia. De asemenea, plasamentele efectuate la SC Marmura SA Bucureşti în anii 2002-2004 "au fost ilegale, întrucât contraveneau art. 2 al Ordonanţei nr. 20/1998 privind formele de investire a resurselor financiare ale fondurilor cu capital de risc", notează ANPI.
Cursul euro, folosit drept scut
Cererea Asociaţiei este însă respinsă de conducerea SAFI, care ne-a comunicat că a făcut calculele tranzacţiei respective în lei, nu în euro. Astfel, potrivit SAFI Invest, acţiunile SC Marmura SA au fost achiziţionate în anul 1995 la un preţ de 9,9 miliarde de lei, iar după achiziţiile ulterioare participaţia FOA în această societate a ajuns să valoreze în total 39,3 miliarde de lei. "Prin vânzarea integrală a pachetului deţinut de FOA s-au încasat peste 70 miliarde de lei. Considerăm greşită evaluarea în euro atât a cumpărării, cât şi a vânzării acţiunilor Marmura SA", precizează conducerea SAFI Invest, având în vedere că Fondul "nu a avut şi nici nu are voie să efectueze plasamente în valută". şi, în continuare, deoarece suma încasată a fost mai mare cu peste 70% faţă de suma plătită, "considerăm nejustificată cererea ANPI", conchid reprezentanţii SAFI Invest.
În fine, dacă ar fi să luăm de bune calculele ANPI, în valută, SAFI a ieşit într-o pierdere substanţială, de aproape 3 milioane de euro, iar dacă acceptăm varianta administratorului FOA, ajungem la concluzia că SAFI a câştigat cel puţin 30 miliarde de lei. Cine va avea dreptate vom afla după un eventual proces, întrucât ANPI a avertizat că va acţiona "pe toate căile legale" pentru recuperarea prejudiciului, dacă SAFI va refuza să soluţioneze cererea de despăgubire.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite