S-a născut un nou gigant energetic mondial: GDF Suez preia International Power

0
Publicat:
Ultima actualizare:

GDF Suez, care deţine deja cea mai mare reţea de gaze din Europa, a încheiat un acord privind preluarea companiei britanice International Power, care va duce la formarea celui de-al doilea mare producător de electricitate la nivel mondial, în funcţie de capacitatea instalată, se arată într-un comunicat al GDF Suez transmis ziarului "Adevărul".

Grupul va avea o capacitate instalată de 107.000 de MW, de şase ori mai mult decât România.

Pe primul loc în lume la acest capitol se află o altă companie , tot franceză -  Electricite de France, care are o putere de 136.000 de MW.

Pe următoarele două poziţii se află China Datang, cu 100.000 de MW, şi Enel (Italia), cu 95.000 de MW.

GDF Suez deţine în România fosta companiei de furnizare şi distribuţie a gazelor Distrigaz Sud, redenumită anul trecut GDF Suez Energy România.

Distrigaz Sud a fost achiziţionat în 2005 de Gaz de France (GDF), care a fuzionat ulterior cu grupul belgian Suez.

Noua companie, înfiinţată după preluarea International Power, va fi listată la Londra şi va reuni unităţi ale GDF din afara Europei, inclusiv active din Marea Britanie şi Turcia, cu activele deţinute de International Power.

GDF va plăti acţionarilor International Power dividende speciale în sumă de 1,4 miliarde de lire sterline.

GDF Suez va deţine o participaţie de 70% la compania nou formată.

„Structura generală şi beneficiile potenţiale pentru acţionari sunt peste aşteptări", a declarat Fraser McLaren, analist la Bank of America Merrill Lynch, citat de Bloomberg.

International Power deţine participaţii la peste 45 de companii energetice din întreaga lume, de la ferme eoliene din Canada la centrale pe gaze din Emiratele Arabe Unite şi Thailanda.

Noua International Power va avea poziţii de lider în unele din regiunile cu cele mai ridicate ritmuri de dezvoltare, precum Brazilia, Orientul Mijlociu şi Asia.

GDF Suez Energy International are capacităţi de producţie de circa 32.000 de MW în zone precum Brazilia, Thailanda şi Statele Unite, precum şi în Marea Britanie.

Grupul francez a raportat astăzi, pentru primul semestru, un profit net în creştere cu 12,5%, de 4,14 miliarde de euro, comparativ cu 3,62 miliarde de euro în perioada corespunzătoare a anului trecut, şi venituri în uşoară creştere de 42,34 miliarde de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite