S-a scumpit forţa de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheltuielile directe ale angajatorilor au fost, în primul trimestru, cu 19,5% mai mari, iar cele salariale au avansat cu 19,3% O componentă importantă de cost la nivelul firmelor -

Cheltuielile directe ale angajatorilor au fost, în primul trimestru, cu 19,5% mai mari, iar cele salariale au avansat cu 19,3%

O componentă importantă de cost la nivelul firmelor - cheltuielile cu forţa de muncă - creşte vertiginos, anticipând majorări la preţurile finale ale produselor.

Per ansamblu, cheltuielile angajatorilor au crescut cu 19,51% în trimestrul I al acestui an (faţă de aceeaşi perioadă din 2007), după ce, în trimestrul anterior, crescuseră cu 19,22%.

Având în vedere ponderea mare pe care manopera o deţine în totalul costurilor (între 30% şi 50%), alături de energie şi preţurile materialelor, ne putem aştepta la majorări semnificative de preţuri la produsele finite, adică la un nou impuls dat inflaţiei. Creşterile cu două cifre ale preţurilor materialelor (cu 15% în martie 2008, faţă de martie 2007), dar şi ale costurilor cu forţa de muncă (cu aproape 20%) nu au cum să rămână doar la nivelul producătorilor, fără ca aceştia să le transmită mai departe, către consumatori.

Vestea bună este că nu toţi producătorii transmit imediat aceste creşteri, întrucât piaţa ar putea să reacţioneze advers. Iar mecanismul de transfer funcţionează ceva mai greu, întârzierile fiind, de regulă, de cel puţin şase luni.

"Chiar şi în aceste condiţii (creşteri ale costurilor cu două cifre - n.n.), e greu de crezut că vom avea şi o inflaţie cu două cifre. Totul depinde de evoluţia cursului de schimb şi, desigur, de preţurile energiei", ne-a declarat Alexandru Chidesciuc, senior economist la ING Bank.

La stat, cheltuielile au crescut cel mai mult

Potrivit datelor comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS), principalele activităţi economice care au înregistrat în primul trimestru cele mai mari creşteri anuale ale costului forţei de muncă au fost învăţământul (+44,78%), administraţia publică (+33,49) şi sănătate şi asistenţă socială (+31,12%). Avansul cel mai mic a avut loc în activitatea de intermedieri financiare (+4,98%), urmată de cea din industria extractivă (+10,81%) şi turism (11,12%).

Raportat la ultimul trimestru din 2007, în primele trei luni din acest an, indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul de zile lucrătoare) a scăzut cu 1,65%, iar în formă brută (neajustată), cu 1,71%.

18,8%

- reprezintă creşterea costului orar al forţei de muncă, în formula ajustată după efectul zilelor lucrătoare şi sezonier

Marfa din industrie s-a scumpit cu 15%

Preţurile producţiei industriale şi-au accelerat creşterea în ultimele şase luni, depăşind în decembrie 2007 pragul de 10% faţă de decembrie 2006. Majorările au continuat şi mai puternic în primul trimestru din 2008, ajungând în martie la 15,6% faţă de aceeaşi lună din anul trecut. În acest caz, scumpirea producţiei nu a rămas la nivelul restrâns al industriei, ci a început să se transfere în preţurile produselor nealimentare care fac parte din coşul inflaţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite