Ruşii declanşează privatizări masive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul de la Moscova a demarat unul dintre cele mai ambiţioase planuri de privatizare din lume prin care va obţine peste 59 de miliarde de dolari. Statul rus îşi va diminua considerabil participaţiile deţinute la 900 de companii din sectoarele energetic, bancar, transporturi şi telecomunicaţii.

Rusia s-a angajat într-un program de privatizare care, în următorii cinci ani, va aduce statului venituri de 59 de miliarde de dolari. Pe lângă faptul că au subţiat semnificativ lista „întreprinderilor cu importanţă strategică", a căror privatizare este interzisă legal, guvernanţii au anunţat că vor vinde o parte din participaţiile statului la principalele zece companii ruseşti.

Printre acestea se numără Rosneft, principalul producător petrolier naţional, băncile Sberbank şi VTB şi singura companie de căi ferate, RZD, potrivit Bloomberg.

De asemenea, statul vrea să vândă o parte din participaţiile pe care le deţine şi la Sovcomflot, compania care controlează transportul maritim, Aeroflot, liniile aeriene naţionale şi Rostelecom, operatorul naţional de telefonie.

Vânyari uriaşe în energie

În discursul de la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, preşedintele Dmitri Medvedev a afirmat că modernizarea Rusiei ar trebui condusă de sectorul privat şi nu de companii de stat.

„Astfel de investiţii sunt de o importanţă critică pentru modernizarea economiei naţionale şi suntem pregătiţi să înfiinţăm instituţii care să faciliteze aceste investiţii", a declarat acesta, citat de Reuters. În acest sens, guvernul plănuieşte să implementeze o politică fiscală atractivă şi să reducă numărul „întreprinderilor cu importanţă strategică" de la 208 la 41. 

„Planul de privatizare va reprezenta o schimbare structurală în economia Rusiei", a declarat Vladimir Putin, premierul rus, la începutul lunii.

Potrivit vicepremierului rus Igor Shuvalov, citat de agenţia Interfax, statul va vinde până la 15% din acţiunile Rosneft, la care deţine o participaţie de 75,16%. Tot în sectorul energetic, Rusia ar putea oferi investitorilor acţiuni Federal Grid Company, reţeaua naţională de transmisie a electricităţii, care este în proporţie de 79,11% sub controlul statului.

În ciuda unui raport emis de Ministerul Finanţelor în urma unei întâlniri preliminare a guvernului din 26 iulie şi obţinut de gazeta.ru, oficialii au respins ipoteza privatizării Transneft, compania care deţine monopolul asupra conductelor petroliere de pe teritoriul Rusiei, a precizat Shuvalov. Imediat după acest anunţ, preţul acţiunilor Transneft a scăzut cu 6,5%, ajungând ieri la 36.193,18 ruble.

Planuri mari pentru transporturi

Rusia vrea să vândă 25% minus o unitate din acţiunile RZD, care în prezent este deţinută 100% de stat. Moscova va renunţa la 50% minus o unitate din acţiunile Sovcomflot, compania-monopol din transporturile maritime, aflată şi ea în totalitate sub controlul statului. De asemenea, guvernul ar putea oferi spre vânzare acţiuni ale liniilor aeriene naţionale, Aeroflot, la care deţine o participaţie de 51,2%, potrivit datelor Bloomberg.

Oficialii iau în considerare şi privatizarea Rostelecom, după ce recent au restructurat Svyazinvest, cea mai mare companie telecom din Rusia, care în 2008 a avut un profit de 10,2 miliarde de dolari. 

Băncile pot ieşi de sub controlul statului

Pe lista privatizărilor se află şi Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia. În raportul din iulie, procentul acţiunilor înaintate spre vânzare era de 9,3%. Acum, vicepremierul rus a declarat că statul „îşi va reduce" participaţia deţinută de 60,3%.

Guvernul îşi va reduce şi controlul asupra VTB Group, a doua instituţie bancară din Rusia, prin vânzarea a 10% din acţiuni în 2010, urmând ca în 2011 să renunţe la încă 10%, iar în 2012 să ofere între 10 - 15% din acţiuni, fiind pregătit „să discute depre posibilitatea" reducerii participaţiilor la mai puţin de 50%.

Anul trecut, Rusia a înregistrat, pentru prima dată în zece ani, deficit bugetar. Acesta s-a ridicat la 5,3% din Produsul Intern Brut, ţinta pentru 2010 fiind de 3,6% din PIB. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite