Ruşii au probleme: Grâul nu a mai costat atât de mult din era sovietică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul grâului a atins în Rusia un nou record pentru perioada postsovietică, în urma unui avans de peste 1.000 de ruble (32,25 dolari) în ultima săptămână.

Potrivit RIA Novosti, citată de Mediafax, grâul destinat industriei de panificaţie costă 11.200 de ruble (360,8 dolari) pe tonă la Novosibirsk şi 10.400 de ruble (335 dolari) la Novorossiisk.

Preţurile sunt maxime absolute pentru istoria postsovietică a ţării, a afirmat Dmitri Rilko, director al Institutului pentru Studierea Pieţei Agricole.
Preţurile la cereale au crescut constant în Rusia începând din iulie, ca urmare a impactului secetei care a afectat în această vară principalele regiuni agricole ale ţării.

Ministerul Agriculturii estimează o recoltă de circa 75 de milioane de tone de cereale, după ce anterior anticipa 95 de milioane de tone.

Rusia, Kazahstan şi Ucraina, care împreună formează regiunea Mării Negre pe piaţa cerealelor, asigură un sfert din exporturile la nivel global şi sunt, în principal, furnizori ai ţărilor din nordul Africii şi Orientul Mijlociu.

Ministrul dezvoltării economice din Rusia, Andrei Belousov, a declarat, vineri, că este posibilă o suspendare a exporturilor de cereale. Declaraţia este primul indiciu din partea unui înalt oficial de la Moscova privind reintroducerea restricţiilor impuse în 2010-2011, după ce recolta a fost afectată de seceteă puternică.

Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, exporturile de grâu ale Rusiei sunt estimate la 8 milioane de tone în acest an, de la 21,6 milioane tone în 2011-2012.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite