Rusia ar putea ieftini cu 15% gazele pentru Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul gazelor naturale importate de bulgari din Rusia ar putea să scadă cu 15% în septembrie, în urma negocierilor între oficialii de la Sofia şi cei ai grupului rus Gazprom, transmite Novinite. Luna trecută, Gazprom a redus şi preţul gazelor pentru România, însă doar cu 3,7%.

„Există posibilitatea reducerii preţurilor. Totuşi, trebuie să aşteptăm rezultatul negocierilor şi situaţia care va fi pe piaţă în septembrie", a declarat şeful Comisiei de reglementare în domeniul energiei, Anghel Semerjiev, care a precizat că, dacă discuţiile cu partea rusă decurg bine, scăderea ar putea avea loc înaintea sezonului rece.

Semerjiev a adăugat că este posibil să fie negociată o reducere de minim 15% a preţurilor, existând un echilibru între interesele Bulgariei şi Gazprom.

Oficialul bulgar consideră că partea rusă trebuie să explice de ce este nevoie de intermediari în comerţul cu gaze dintre cele două state.

Bulgaria a anunţat zilele trecute că va continua proiectul South Strem, iniţiat de Gazprom şi italienii de la Eni.

Gazprom va analiza în următoarele luni dacă şi România ar putea face parte din proiectul gazoductului rusesc. Alexei Miller, preşedintele Gazprom, este aşteptat în toamnă la Bucureşti pentru a da un verdict în acest sens.

Reducerea pentru România, doar 3,7%

La mijlocul lunii iunie, în urma unor discuţii purtate la Moscova cu Alexei Miller, ministrul român al Economiei, Adriean Videanu, a anunţat că România a obţinut o reducere de 13 dolari a preţului plătit pentru mia de metri cubi de gaze importate de la ruşi prin intermediul traderului WIEE, deţinut în proporţii egale de Wintershall şi Gazprom.

Această reducere înseamnă însă doar 3,7% din preţul actual de import de circa 350 de dolari pe mia de metri cubi şi nu vizează întreaga cantitate importată, întrucât România are contracte şi cu un alt intermediar, respectiv Imex Oil.

Totuşi, preţul internaţional al gazelor va creşte în următoarele luni, urmând trendul petrolului, astfel că nu va exista o ieftinire propriu-zisă pentru populaţie datorată discountului făcut de WIEE.

Importurile directe, impact mic în factură

De asemenea, Videanu a reiterat ideea potrivit căreia România ar putea importa gaze în mod direct de la Gazprom din 2012, când expiră contractele cu intermediarii.

Potrivit calculelor „Adevărul", importul direct de gaze de la ruşi ar înseamna o scădere de doar 2% a facturii pentru populaţie, dacă se va menţine actuala pondere de 20-25% a importurilor în consumul naţional.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite