Rusia a depăşit SUA la producţia de gaze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exploatarea zăcămintelor neconvenţionale de gaze naturale din SUA şi scăderea drastică a cererii din Europa au inversat ierarhia producătorilor. Statele Unite ale Americii au produs în primele 10 luni ale anului trecut 519 miliarde de metri cubi de gaze, cu aproape 4% mai mult decât Rusia.

Majorarea cantităţii de gaze naturale produse în SUA s-a datorat resurselor neconveţionale, precum exploatarea sişturilor (roci care conţin zăcăminte). În acelaşi timp, producţia Rusiei s-a redus cu 17%, în interevalul de timp similar, până la 462 de miliarde de metri cubi.

Patru cincimi din cantitatea totală extrasă, este realizată de monopolul de stat, Gazprom. „Problemele de producţie din cauza uraganelor au fost reduse anul trecut, iar extracţia din zăcămintele neconvenţionale constând din sişturi a crescut semnificativ ceea ce a majorat pe ansamblu cantitatea de hidrocarburi obţinută de SUA" se arată în comunicatul Departamentului Energiei.

Gazprom nu mai poate intra în america

Prima consecinţă a tendinţei de creştere a producţiei interne a SUA arată că Gazprom nu va mai putea intra pe piaţa nord-americană aşa cum plănuia.

Compania rusă de gaze îşi stabili-se ca ţintă, atingerea unei cote de 10% din piaţa nord-americană a  gazelor, până în 2020. Livrările urmau să constea în Gaze Naturale Lichefiate (GNL) provenite din depozitele din zona arctică, anunţase anul trecut vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev.

Succesul surprinzător obţinut de exploatarea zăcămimtelor din sişturi a redus importurile de celui mai mare consumator de gaze din lume şi a condus la o supraofertă de GNL pe piaţa europeană. În luna iulie din 2009, Qatarul oferea pe piaţa britanică GNL la preţul de 75 de dolari pe 1000 de metri cubi, în timp ce preţul gazelor livrate în Europa de Gazprom era de peste 210 de dolari.

Livrările de gaze spre UE efectuate de Norvegia şi Qatar în cel de-al treilea trimestru au depăşit necesarul de consum intern.

Exporturile Gazprom au scăzut drastic în 2009, din cauza reducerii cererii din partea principalilor consumatori. Companiile care au avut cel mai mult de suferit în 2009 sunt Gazprom, Nigerian National Petroleum Corp., Turkmengaz şi Naftogaz din Ucraina, se arată în raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie.  

Rusia, care deţine cele mai mare zăcăminte de gaze din lume asigură un sfert din necesarul european, a fost liderul producţiei mondiale din 1986 până în 1999, anul următor intrarii în incapacitatea de plată a unei datorii externe de 40 de miliarde de dolari şi a deprecierii abrupte a rublei. 2009 a marcat cea mai mare scădere anuală a PIB, de după destrămărea URSS în 1991, de 8,5% iar producţia industrială s-a contractat cu 11,5%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite