Rusia, invitată să managerieze conductele Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul preşedinte al Ucrainei, Viktor Yanukovici, a declarat că va relua discuţiile cu Moscova pentru a gestiona în parteneriat conductele de gaze de pe teritoriul ucrainean, scrie Reuters.

Astfel, Ucraina încearcă să determine Rusia să renunţe la planurile de construirea a unor conducte spre Europa care să îi ocolească teritoriul. Însă o lege ucraineană interzice privatizarea gazoductelor sale.

Analiştii din domeniu se aşteptau la astfel de propuneri din partea Ucrainei, având în vedere avansul luat de proiectele de realizare a noi rute de transport al gazelor care vor ocoli Ucraina, în special Nord Stream, a cărui construcţie este estimată să demareze în aprilie 2010 şi să fie finalizată un an mai târziu.

În prezent, un sfert din gazul europenilor provine de la ruşi, iar 80% din aceste volume tranzitează Ucraina. Iarna trecută, în ianuarie, livrările de gaze ruseşti către Europa au fost sistate timp de trei săptămâni, din cauza unui conflict comercial între Moscova şi Kiev.

Acest conflict a ars mocnit pe parcursul acestui an, iar analiştii au susţinut că reizbucnirea lui în această iarnă depinde în cea mai mare parte de rezultatul alegerilor prezidenţiale din Ucraina.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite