Rusia declară război spirtoaselor contrafăcute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Rusia, o ţară renumită pentru alcoolism, cei mai mulţi oameni nu sunt surprinşi să afle că 42.000 de indivizi mor anual din cauza consumului de alcool contrafăcut. şi totuşi, recentele

În Rusia, o ţară renumită pentru alcoolism, cei mai mulţi oameni nu sunt surprinşi să afle că 42.000 de indivizi mor anual din cauza consumului de alcool contrafăcut. şi totuşi, recentele cazuri de intoxicări cu produse contrafăcute s-au bucurat de o mare atenţie din partea politicienilor ruşi şi a presei. Este sau nu vorba de propagandă pentru impunerea unui monopol de stat pe piaţa vodcii?
În Rusia, parfumurile, aftershave-urile, soluţiile de curăţaţ şi alte lichide sunt vândute drept vodcă de zeci de ani, iar cei mai mari amatori de alcool le consumă în mod frecvent. Peste 100 de ruşi au murit şi alţi 1.500 au fost internaţi în spital, în ultimele săptămâni, în urma unei adevărate "epidemii" de hepatită toxică cauzată de alcool contrafăcut. Cazurile au dominat atât relatările mass-media, cât şi şedinţele guvernului, dând naştere unei dezbateri aprinse legate de boala care a coborât speranţa medie de viaţă a ruşilor la 66 de ani, o medie cu 14 ani mai mică decât cea din Uniunea Europeană. şi totuşi, nu există o explicaţie clară pentru această atenţie bruscă, relatează AP. Unii pun recentele decese pe seama măsurilor de reglementare care au dus la o scădere a ofertei de vodcă veritabilă pe piaţa rusească. Alţii sugerează că relatările generoase din presa controlată de stat fac parte dintr-o propagandă pentru crearea unui monopol de stat pe piaţa alcoolului. Săptămâna trecută, guvernul rus a raportat 19.000 de decese cauzate de consumul de alcool contrafăcut, de la începutul anului şi până acum, şi a continuat să informeze opinia publică în legătură cu acest subiect. Dar datele arată că, de fapt, decesele înregistrate până acum sunt cu 4.000 mai puţine decât în urmă cu un an. Acesta este şi motivul pentru care unele voci se întreabă dacă statisticile date acum publicităţii nu sunt mai degrabă utilizate, ca să atragă suportul populaţiei pentru instaurarea unui monopol de stat pe piaţa băuturilor alcoolice. Guvernul preşedintelui rus, Vladimir Putin, a luat deja măsuri pentru a spori controlul statului în industriile strategice de petrol şi gaze naturale, iar unii observatori cred că vodca ar fi următoarea, arată AP. Poliţiştii şi procurorii se dau peste cap să arate că le vin de hac falsificatorilor de spirtoase. Ministrul de interne al Rusiei, Rashid Nurgaliyev, a anunţat că echipaje speciale ale poliţiei, din 14 regiuni, au declanşat ample operaţiuni de închidere a uzinelor care produc vodca, băutura cunoscută sub numele de "Rază de lumină", ce conţine alcool metilic. Săptămâna trecută, poliţia a confiscat, în regiunea Voronez, 600 de tone de lichide ce conţineau, în proporţie de 95%, alcool etilic şi care, se pare, erau destinate consumatorilor de băuturi alcoolice.
Unii lideri de opinie susţin că băuturile alcoolice contrafăcute şi-au găsit loc pe piaţă pentru că guvernanţii au întârziat procesul de stabilire a noilor taxe de timbru pentru alcoolul din import, fapt care a dus la o scădere dramatică a ofertei de pe piaţă. Asta pe lângă defecţiunile sistemului automatizat, prin care orice vânzare sau aprovizionare de băuturi trebuie înregistrată într-o bază de date. Astfel, zeci de mii de sticle zac în depozite pentru că nu pot fi înregistrate în noul sistem.
"Aceste întârzieri au dus la o scădere a producţiei legale de alcool cu 13%", a spus Dimitri Dobrov, de la Uniunea Producătorilor de Bunuri Alcoolice, organism care reprezintă agenţi economici ce produc 40% din necesarul de vodcă al naţiunii. Dobrov estimează că o treime din vodca vândută anul trecut în Rusia a fost contrafăcută. Interdicţiile la importurile de vinuri din Republica Moldova şi Georgia au contribuit şi ele la această scădere a stocurilor de băuturi ieftine. Natalia Zagvozdina, un analist al consumului de la banca de investiţii Renaissance Capital, din Rusia, spune că oferta scăzută i-a gonit pe consumatori din magazine şi i-a trimis în pieţe, unde controlul calităţii este foarte scăzut. "Guvernul a creat anul acesta piaţa neagră", consideră analistul.
Săptămâna trecută, vicepremierul Aleksandr Zukov i-a mustrat pe miniştrii agriculturii, finanţelor şi economiei, responsabili de dezvoltarea noului sistem de baze de date. Dar la criza băuturilor alcoolice au contribuit însă şi alţi factori, la fel de importanţi. Pavel Shapkin, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Alcoolului spune că în codul fiscal există portiţe care au dus la apariţia băuturilor contrafăcute din soluţii antiseptice cu alcool, ce conţin toxine periculoase. Ministrul rus al agriculturii a cerut, săptămâna trecută, ca toate vânzările de alcool etilic să fie controlate de stat, în timp ce preşedintele camerei superioare a parlamentului rus a spus că guvernul ar trebui să monopolizeze producţia. Boris Gryzlov, preşedintele partidului Rusia Unită, cere în schimb, ca statul rus să controleze întreg comerţul cu alcool.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite