Rumegusul, gigacaloria saracului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nefacand fata costurilor cu pacura si gazele, unele centrale au inceput sa foloseasca rumegusul pentru producerea agentului termic. Pretul obtinut este de 5-10 ori mai mic, comparativ cu gigacaloria

Nefacand fata costurilor cu pacura si gazele, unele centrale au inceput sa foloseasca rumegusul pentru producerea agentului termic. Pretul obtinut este de 5-10 ori mai mic, comparativ cu gigacaloria produsa pe pacura, CLU (combustibil lichid usor), gaze si chiar carbune. Rumegusul este folosit pe post de gaze si de producatorii de mobila. Acestia reusesc astfel sa controleze pretul mobilei.
Incalzire ieftina cu resturi din lemn
Nemodernizate, centralele termice produc cu consumuri mari de gaze si pacura. Iar pretul fara precedent atins de acesti combustibili i-a ingenuncheat pe producatorii de agent termic. "Exista centrale care produc gigacaloria si cu 4 milioane de lei", sustine Mihai Mereuta, presedintele Habitat. Intr-adevar, un pret urias pe gigacalorie - 4,8 milioane lei - il vor plati locuitorii din Tulcea, arondati la producatorul Dalkia Romania. In disperare, anumite CET-uri, apartinand autoritatilor locale, si-au adaptat instalatiile si produc energia termica pe rumegus. Astfel, Primaria Tasca, judetul Neamt, reuseste sa obtina agentul termic la un pret de 330.000 lei/gigacalorie. Si centrala "Rumegus 2000" din Vlahita reuseste sa scoata un pret suportabil al gigacaloriei - 650.000 lei. Un pret intermediar il obtin centralele pe carbune, in special lignit - 1.593.000 lei la Universal Edil Lupeni. Cei care produc pe pacura sar, deja, in topul celor scumpi. Acvacalor Brad, Hunedoara, produce pe pacura o gigacalorie cu 2,7 milioane lei. "Fata de aceste costuri, un pret de referinta de 896.000 lei este, intr-adevar, departe de costurile reale", declara un manager din sistemul termoelectric. In context, termocentralele fac presiuni asupra guvernului pentru a creste pretul de referinta al gigacaloriei la 1.070.000 lei.
Rumegusul salveaza pretul mobilei
Unele fabrici de mobila, prevazatoare, si-au facut in urma cu 5-6 ani investitii in instalatii de ardere a rumegusului in locul gazelor. Acesta pare sa fie o solutie ideala ca alternativa la gazele naturale. "Pretul gazelor ne-a intors la rumegusul si praful de lemn. Este o materie prima care se gaseste din belsug in toate unitatile de mobila. Pentru aceasta trebuie insa investitii", declara Andrei Menhart, presedintele Asociatiei Nationale a Producatorilor de Mobila. Intr-adevar, pentru a folosi ca alternativa arderea rumegusului si a prafului, producatorii din mobila au nevoie de cel putin 2 milioane de euro/unitate. Se pare ca investitia ins-pirata a acestora i-a salvat de la costurile exorbitante impuse de pretul gazelor. Mai ales ca acesta a sarit de la 45-50 de dolari/1.000 mc, in iulie 2004, la 110 $/1.000 mc, incepand cu octombrie 2005.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite