Rovana Plumb, noul ministru al Mediului: Programul "Rabla" şi programul "Casa Verde" vor continua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerea Rovanei Plumb pentru portofoliul Mediului a fost avizată, luni, de parlamentarii din comisiile de specialitate reunite, cu 40 de voturi "pentru", opt "împotrivă" şi şase abţineri, aceasta mulţumindu-le pentru încredere şi promiţându-le o bună colaborare.

În scurta prezentare a intenţiilor pe care le are pentru cele şase luni de mandat în cazul în care Executivul va primi votul de învestitură, Rovana Plumb le-a promis parlamentarilor din comisii că va respecta toate strategiile naţionale şi europene şi că va continua toate programele care s-au dovedit a fi bune.

"Programul Rabla şi Programul Casa Verde vor continua. Tot ceea ce este bun ca program şi este în folosul cetăţeanului, şi este în folosul mediului va continua. Trebuie însă identificate surse de finanţare şi abia apoi voi putea spune câte tichete se vor da şi ce finanţare vor avea programele de acest fel", a declarat Rovana Plumb.

Referitor la problema Roşia Montană, ministrul desemnat pentru Mediu a spus că toată discuţia pe acest subiect trebuie făcută "pe baza unei dezvoltări durabile şi în contextul unei strategii naţionale, în interes naţional şi în folosul cetăţeanului".

"Zona Roşia Montană va face obiectul unui dialog continuu cu dumneavoastră, Parlamentul, şi cu societatea civilă, în aşa fel toată lumea să ştie ce se va întâmpla cu această resursă şi ce se întâmplă acolo din punct de vedere al dezvoltării durabile", a precizat ministrul desemnat.

Rovana Plumb a mai fost întrebată de parlamentari şi despre intenţiile ei punctuale în legătură cu alte domenii precum gestionarea şi investiţiile în resurse de apă, managementul pădurilor, exploatarea plajelor sau spaţiile verzi.

În legătură cu toate aceste chestiuni, Rovana Plumb a dat răspunsuri generale, evitând să intre în detalii.

Ea le-a promis parlamentarilor că imediat după preluarea portofoliului va face un audit pentru a stabili care sunt priorităţile ministerului, după care va încerca să le rezolve rând pe rând.

Rovana Plumb s-a declarat nemulţumită de nivelul de absorbţie a fondurilor europene prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, promiţând că va depune toate eforturile pentru a evita dezangajarea fondurilor alocate României.

În acest context, ea a promis că va cere Comisiei Europene să trimită "un specialist pe asistenţă tehnică".

"Mă voi deplasa la Comisie pentru a solicita un specialist pe asistenţă tehnică. Am discutat pe acest subiect, dar am înţeles că guvernul precedent nu a vrut să aducă specialist. Este absolut necesar să existe o coordonare, iar aceasta trebuie făcută prin Ministerul Afacerilor Europene, care să gestioneze ce se întâmplă pe toate programele operaţionale sectoriale", a spus Rovana Plumb.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite