Roubini: Nu veţi intra în zona euro în 2015. Revenirea economică a României este lentă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu va fi pregătită să intre în zona euro în 2015, dar nu este nimic rău în a aştepta un an sau doi, consideră economistul american Nouriel Roubini, care a adăugat că este mai bine ca evoluţia să fie mai lentă şi sigură, decât să existe regrete. Prezent la Bucureşti, reputatul economist Nouriel Roubini, cel care a prezis criza mondială izbucnită în 2007, crede că revenirea economică a României are loc într-un r

"În mod realist, nu cred că ţara va fi capabilă să intre în zona euro în 2015, pentru că în primul rând s-ar putea să nu fiţi pregătiţi. Nu este nimic rău în a mai aştepta un an sau doi. În al doilea rând, din cauza a ceea ce s-a întâmplat în Grecia există o rezistenţă a actualilor membri, care sunt îngrijoraţi dacă sunteţi pregătiţi sau nu să aderaţi", a spus Roubini, profesor de economie la Universitatea din New York, în cadrul unui seminar pe teme economice organizat la Bucureşti.

Prezent la Bucureşti în cadrul unei conferinţe oranizate de Forum Invest în parteneriat cu Fondul de Garantare a Depozitelor, Roubini a asemănat evoluţia economiei autohtone din ultimii ani literei „U“, însă a precizat că, după o recesiune, se aşteaptă un ritm de creştere mult mai dinamic, în formă de „V“. Cu toate acestea, economistul susţine că problemele Greciei nu vor afecta România.

"Dacă vă faceţi treaba intern, veţi ieşi din probleme, dar dacă nu va faceţi temele, atunci nu va conta ce se întamplă cu datoria Greciei", a spus Roubini, citat de Mediafax.

Economistul crede că statele emergente din Uniunea Eeuropeană nu vor fi afecatate de situaţia delicată din Grecia, chiar şi în situaţia restructurării datoriilor statului elen, pe care o consideră, de fapt, cea mai bună soluţie pentru Europa., aşa cum a declarat şi în trecut. Roubini nu este singurul economist care susţine că o restructurare ordonată a datoriilor Greciei este cel mai bun scenariu pentru UE, uniunea monetară şi moneda euro.

Totodată, economistul a reluat temerile exprimate de mai multe instituţii internaţionale, printre care Banca Mondială, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană, afirmând că, deşi majoritatea ţărilor din regiune au o revenire mai consistentă, ele trebuie să se menţină pe o politică de austeritate fiscală, să continue reformele structurale şi să finalizeze procesul de privatizare.

Roubini a reluat şi declaraţiile privind părăsirea zonei euro de către unele state mai slabe.

"Este mai bine să o luaţi încet. Este mai bine să fiţi siguri, decât să regretaţi. Trebuie să vă faceţi treaba indiferent dacă sunteţi afară sau înăuntru (zonei euro - n.r.)", a spus economistul american, citat de Mediafax.

Guvernul şi Banca Naţională a României au decis, la începutul acestei luni, să menţină anul 2015 ca obiectiv de aderare la zona euro.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite