Romtelecom și DCS iau în vizor operatorii mici de cablu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele luni, operatorul Romtelecom a cumpărat patru companii mici de cablu, iar baza de clienţi ai companiei a crescut cu 60.000 de utilizatori, potrivit lui Ovidiu Ghiman, directorul de dezvoltare al Romtelecom. Aceeași strategie a adoptat-o și numărul trei pe piața de cablu autotonă Digital Cable Systems, care a anunțat că, în ultimele luni, a realizat "două achiziții modeste".

„Tranzacţiile au fost încheiate prin Nextgen – companie care face parte din Romtelecom – şi asta pentru că şi clienţii vor fi operaţi tot prin aceasta”, arată Ovidiu Ghiman, directorul de dezvoltare al Romtelecom, care a evitat însă să facă publică valoarea tranzacțiilor. În ceea ce priveşte regiunile geografice în care compania a făcut achiziţii acestea sunt în zona Moldovei şi în sudul ţării. Ghiman spune că piaţa telecom a scăzut cu 10% anul trecut, singurul segment pe creştere fiind cel al internetului de mare viteză. „În 2010, piaţa creşte tot pe acest segment, iar în doi-trei ani ea va arăta altfel, în timp ce investiţiile mari, în dezvoltarea reţelelor, vor putea fi realizate doar de marii operatori”, adaugă Ghiman.

Operatorii mici de cablu au așteptări nerealiste

În opinia lui Ghiman, cei mai afectați de criza economică sunt operatorii mici locali, care nu mai pot face investiții pentru că nu au acces la finanțare (companiii care acoperă o arie geografică restrânsă, adică maximum una sau două localități). Pentru aceștia, singura soluție pentru supraviețuire este ori stabilirea unor parteneriate cu operatorii ori vânzarea afacerii. Cu toate acestea, chiar dacă se decid să vândă afacerea, proprietarii rețelelor au așteptări total nerealiste în ceea ce privește valoarea business-ului lor. “Prețul pe care îl cer este același ca acum trei-patru ani, ei continuă să creadă că pot vinde la prețuri nerealiste”, spune el. Însă atunci când vorbim de achiziții realizate, valoarea tranzacției este cu mult mai mică decât în urmă cu câțiva ani. “Achizițiile se încheie la prețuri de două-trei ori mai mici ca în trecut”, susține Malocopol.

Ghiman: Piața de telecomunicații autohtonă este atipică

Directorul de dezvoltare al Romtelecom mai spune că piața de comunicații românească este atipică, în timp ce în alte state europene furnizorii se concentrează pe păstrarea clienților și vin cu oferte avantajoase, la noi marii operatorii investesc în dezvoltarea rețelelor prin achiziția altor companii. În februarie, NextGen avea circa 100.000 de clienţi în peste 100 de localităţi. După primul trimestru din 2010, Romtelecom a raportat aproape 890.000 de clienți pe cablu.

Și operatorul de telecomunicații Digital Cable Systems (DCS), numărul trei pe piața locală de cablu TV, spune că, în prezent, investițiile în infrastructura de comunicații mai pot fi susținute doar de marii jucători. “În perioada 2001-2007 a fost a explozie a marilor rețele de cartier și toți jucătorii făceau investiții, acum nu mai există lichidități și toți supraviețuiesc din veniturile pe care le generează”, arată Dinu Malocopol, directorul DCS. Iar tendința este de integrare a operațiunilor. “În Bulgaria de exemplu, există operatori care-și produc singuri set-up boxurile, iar în România, furnizorii de servicii video vin și cu partea de conținut”, arată Malocopol. El spune că DCS a mai făcut, în ultimele luni, două “achiziții mici, iar baza de clienți a crescut câteva mii”.  “Cred că în momentul de față foarte multe companii sunt de vânzare și orice este de vânzare la un anumit preț”, adaugă el. Malocopol nu a oferit detalii despre valoarea tranzacțiilor și a menționat că acestea au avut loc în partea centrală și de sud a țării, unde este prezentă compania. În primul semestru din 2009, Digital Cable Systems a raportat 200.000 de clienți pe cablu și 80.000 de utilizatori ai serviciului de televiziune prin satelit. Cifrele includ doar clientii rezidențiali, utilizatori ai serviciilor AKTA, parte a DCS.

Potrivit lui Radu Petric, președintele Asociației Cabliștilor, la nivel întregii țări, există peste 500 de operatori locali de cablu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite