Romtelecom, amendată cu 200.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a amendat compania Romtelecom cu suma de 200.000 lei pentru ca nu a respectat în totalitate obligațiile prevăzute în licența de comunicații mobile pentru benzile de frecvente 410-415/420-425 MHz, se arată într-un comunicat remis de autoritate.

Conform obligațiilor asumate de operator, pâna la încheierea primei faze acesta ar fi trebuit sa instaleze si sa opereze 1.242 de stații de baza, însă în urma controalelor ANCOM s-a constatat că doar 788 dintre acestea sunt instalate.

Romtelecom a obținut această licență în anul 2008, pentru o perioada de 10 ani, în urma unei licitații publice deschise de tip comparativ - procedură în care ofertanții sunt evaluați în funcție de dosar și oferta tehnică.

Romtelecom a câștigat această licența ca urmare a obținerii celui mai bun punctaj, în urma evaluării unor criterii precum capacitatea financiară, fezabilitatea comercială, specializarea, experiența și, nu în ultimul rând, fezabilitatea tehnică și acoperirea asumată. Taxa de licență achitată de operator către bugetul de stat a fost de un milion de euro. Licența este valabilă pâna la data de 23 septembrie 2018.

În urma acțiunilor de control demarate de ANCOM, s-a constat faptul că operatorul nu și-a respectat angajamentul asumat la obținerea licenței.

Conform licenței, până la data de 31 decembrie 2013, rețeaua de comunicații mobile în banda largă dezvoltata de Romtelecom în benzile de frecvențe de 410-415/420-425 MHz trebuie să fie compusă din 1.292 de stații de bază, așa cum sunt acestea definite de „Radio Regulations", documentul oficial al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.

"ANCOM trebuie să se asigure că spectrul de frecvenţe radio, o resursă limitată a statului român, este utilizat cu maximă eficienţă. Licenţele de utilizare a frecvenţelor radio se acordă în anumite condiţii tocmai pentru ca atât operatorii, cât şi utilizatorii să obţină maximum de beneficii prin exploatarea acestora. De aceea, monitorizarea modului în care operatorul remediază neregulile constatate şi modul în care îşi respectă restul obligaţiilor asumate va rămâne o prioritate a Autorităţii şi în perioada următoare", a declarat în comunicat Cristin Popa, directorul Direcţiei Executive Monitorizare şi Control din cadrul ANCOM.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite