Rompetrol a ieftinit carburanţii. Petrom păstrează preţurile după scumpirile de săptămâna trecută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rompetrol, al doilea mare jucător de pe piaţa locală a carburanţilor, a scăzut vineri cu 2 bani preţul pentru motorine şi cu 1 ban pe cel al benzinelor, după ce, săptămâna trecută, le-a majorat cu 11, respectiv 5 bani pe litru.

Petrom nu a operat nicio modificare de preţ, după ce, la data de 14 octombrie, a mărit preţul motorinei cu 12 bani şi pe cel al benzinei cu 6 bani.

Săptămâna trecută, Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, a argumentat aceste creşteri prin faptul că a crescut în ultima vreme consumul de diesel, ceea ce a dus la situaţia în care motorina a devenit din nou mai scumpă decât benzina. "Noi producem mai puţin diesel decât cererea", a adăugat ea.

Motorina este folosită în special de transportatorii comeciali, în timp ce populaţia utilizează mai multă benzină.

Aceste argumente nu sunt convingătoare, spun reprezentaţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, într-un comunicat emis astăzi.

Ei avertizează că, în acest context, efortul de reducere a inflaţiei va fi anihilat de majorarea preţurilor administrate.

"Sunt neconvingătoare argumentele oferite de companiile petroliere pentru creşterea constantă a preţurilor combustibililor, fără nicio legatură cu costurile de producţie. O măsură imediată, propusă de mai mulţi ani Guvernului, aceea de impozitare suplimentară a profiturilor volatile, ar permite atât temperarea obţinerii de câştiguri fără justificare economică reală, cât şi o creştere a veniturilor bugetare, ca urmare a exploatării monopoliste a resurselor naturale ale României", se arată în comunicatul AOAR.

Reprezentanţii Asociaţiei consideră că, în condiţiile în care cererea de combustibili este mai mare decât producţia, aşa cum au afirmat public reprezentanţii producătorilor, poate fi justificată protejarea rezervelor de ţiţei, dar nu oprirea exploatării acestora şi importarea cantităţilor necesare de benzină şi motorină, preţurile pe piaţa românească fiind practic aceleaşi cu cele din ţările membre UE.

În acest context, oamenii de afaceri amintesc că argumentul Petrom pentru închiderea rafinăriei Arpechim Piteşti l-a reprezentat existenţa unei capacităţi excedentare de rafinare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite