Romgaz va ieşi pe Bursă în decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Economiei va lansa la tranzacţionare, în a doua jumătate a lui 2011, acţiuni de câte 15% din capitalul companiilor Romgaz, Transelectrica şi Transgaz. Ministerul Economiei va lansa la tranzacţionare, în a doua jumătate a lui 2011, acţiuni de câte 15% din capitalul companiilor Romgaz, Transelectrica şi Transgaz. Pe lângă cele trei listări, ministerul va oferi investitorilor de la BVB şi 9,84% din capitalul producătorulu

Noile titluri ale transportatorului de energie Transelectrica şi ale operatorului sistemului de transport al gazelor naturale Transgaz Mediaş vor fi disponibile din luna iunie, respectiv septembrie. Cele două companii sunt listate deja la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu 11,5% din capital, respectiv 12,81% din titluri, potrivit unui document intern citat de Mediafax. Cealaltă companie, Romgaz Mediaş, va intra la tranzacţionare în decembrie, conform documentului Ministerului Economiei.

Un proiect vechi de cinci luni

Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) şi Romgaz sunt trei dintre cele mai importante companii controlate de Ministerul Economiei.Ministerul Economiei deţine 73,69% din acţiunile Transelectrica, 85% din capitalul Romgaz, 73,5% din titlurile Transgaz şi 20,6% din OMV Petrom. Un acţionar semnificativ este Fondul Proprietatea, care deţine 13,5% din titlurile Transelectrica, 15% din Romgaz şi 14,98% din capitalul Transgaz. Compania OMV Petrom este controlată de grupul OMV, care deţine 51,01% din acţiuni. În acţionariat se regăseşte şi Fondul Proprietatea, cu o participaţie de 20,11%.

În luna august a anului trecut, Guvernul a decis să vândă la bursă acţiuni la Transelectrica, Transgaz şi Romgaz, operaţiune prin care estima că ar obţine în total aproape 170 de milioane de euro. Reamintim că specialiştii Bursei de Valori recomandă doar investitorilor instituţionali să se „aventureze" în plasamente pe titluri ale companiilor energetice, deoarece acestea cresc sigur, dar foarte lent. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite