Romgaz şi cei doi giganţi energetici, pe bursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Economiei intenţionează să listeze la Bursa de Valori Bucureşti un pachet de 10-15% din acţiunile producătorului de gaze Romgaz peste aproximativ nouă luni. Cele două noi companii energetice, rezultate în urma restructurării sectorului, vor fi de asemenea privatizate pe bursă anul viitor.

Ideea privatizării companiilor energetice de stat prin listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a revenit în atenţia Ministerului Economiei, acţionarul majoritar, după ce încercările din anul 2008 au fost date peste cap odată cu intrarea în criză. La acea vreme era aproape sigură listarea Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz, după succesul ofertelor iniţiale primare în cazul Transgaz şi Transelectrica.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat că a fost reluată „tentativa" de listare a producătorului de gaze Romgaz. „Vom începe evaluarea, pentru ca în nouă luni să putem lista Romgaz la bursă. Un pachet de 10-15% poate fi interesant pentru orice investitor", a spus ministrul.

Moment nepotrivit

Întrebat dacă are în vedere privatizarea companiilor de stat prin metoda vânzării către investitori strategici, Videanu a arătat că nu există momentan această posibilitate, însă ar analiza o astfel de intenţie dacă aceasta ar exista.

„Este important să încercăm acest lucru prin bursă, pentru că astfel poate fi resuscitată inclusiv BVB, iar bursa ar urma să joace rolul corect, de a capitaliza companiile pentru investiţii. Prima listare vreau să fie de succes", a punctat ministrul.

Totuşi, momentul ales pentru listare nu este unul dintre cele mai potrivite, întrucât cotaţiile nu vor reflecta adevărata valoare a companiei, într-o perioadă zbuciumată pentru pieţele de capital.

„Pentru Guvern şi micii investitori, momentul nu este foarte bine ales. Este, însă, pentru marii investitori. Aceştia cu siguranţă au lichidităţi şi vor fi foarte interesaţi să cumpere acţiuni care sunt mult mai ieftine decât în urmă cu doi ani sau decât vor fi peste doi ani", a declarat, pentru „Adevărul", Iulian Panait, preşedintele KTD Invest.

În ceea ce priveşte pachetul ales pentru oferta iniţială, analistul consideră că decizia este bună. „În general, primul pas pentru listare vizează 10-15% din acţiuni, apoi, în funcţie de evoluţia pieţei, ar putea urma un pachet suplimentar", a mai spus Panait.

Termoelectrica - în faliment

În ceea ce priveşte cele două companii-gigant care vor fi înfiinţate prin restructurarea sectorului energetic de stat, acestea ar putea fi listate la BVB tot în 2011. „Este necesar ca cele două companii să fie înfiinţate până la 30 iunie, astfel încât să avem un istoric de funcţionare a lor înainte de scoaterea la bursă", a precizat Videanu, adăugând că, tot în 2011, şi managementul celor două companii ar putea fi
privatizat.

În privinţa Termoelectrica, ministrul a arătat că activele viabile din companie (Electrocentrale Bucureşti, Galaţi, Borzeşti, Brăila, Paroşeni şi Deva) vor fi externalizate, iar restul activelor şi pasivelor (termocentrala Doiceşti) vor intra în faliment.

Pentru termocentralele Galaţi, Borzeşti şi Brăila, investitorii interesaţi, respectiv CEZ, GDF Suez, E.ON şi Enel, au termen până în septembrie să ia o decizie privind continuarea proiectelor de realizare a unor noi grupuri de producere a energiei. Electrocentrale Bucureşti, Paroşeni şi Deva vor fi incluse în noile companii-gigant. "Am fost foarte deschişi cu cei de la FMI şi le-am spus că datoriile Termoelectrica (de peste 3,3 miliarde de lei - n.r.) nu vor putea fi niciodată plătite", a spus Videanu.

Bulgarii iau aceleaşi măsuri

Guvernul bulgar va lista la bursă participaţia de 33% deţinută la divizia locală a grupului german de utilităţi E.ON, pentru a anima piaţa de acţiuni şi sprijini bugetul, estimând că operaţiunea va aduce venituri de peste 50 de milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite