Romgaz va vinde gaze mai ieftine cu până la 10% marilor consumatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsura va ajuta industria să facă faţă mai uşor competiţiei externe, potrivit ministrului economiei, Varujan Vosganian Romgaz nu va creşte preţul gazelor naturale din producţia

Măsura va ajuta industria să facă faţă mai uşor competiţiei externe, potrivit ministrului economiei, Varujan Vosganian

Romgaz nu va creşte preţul gazelor naturale din producţia internă în 2007 şi, probabil, nici Petrom nu va lua această măsură, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul economiei, Varujan Vosganian.

Mai mult, a adăugat ministrul, preţul energiei pentru populaţie nu va creşte semnificativ anul acesta. "În 2007, avem în vedere să scădem în termeni reali preţul gazelor şi al electricităţii", a adăugat Vosganian. El a explicat că preţul curentului electric va creşte de la 1 aprilie cu 3,9%, sub nivelul inflaţiei.

Ministrul economiei a declarat că a primit numeroase sesizări din partea consumatorilor industriali, potrivit cărora creşterea preţului gazelor naturale le ridică serioase obstacole în a face faţă competiţiei. El a adăugat că gazele s-au scumpit de patru ori în ultimii ani, ceea ce îi afectează îndeosebi pe cei pentru care gazele naturale reprezintă 40-60% din materiile prime. În urma unei întâlniri cu marii consumatori, reprezentanţi ai celor doi producători principali - Romgaz şi Petrom - şi Autoritatea de Reglementare din domeniu, a fost luată decizia ca Romgaz să nu crească preţul gazelor din producţia internă în 2007. Ministrul nu a putut garanta că Petrom, controlată de grupul austriac OMV, va menţine actualele preţuri. Aşadar, o eventuală majorare a preţului gazelor plătit de consumatori, inclusiv cei casnici, va depinde de politica de preţuri a Petrom, precum şi de evoluţia preţului gazelor din import, care asigură circa 40% din necesarul total.

Interagro, restanţe la gaze de 28 milioane de euro

În plus, compania Romgaz, deţinută în continuare de stat, va aplica marilor consumatori o reducere de maxim 10% faţă de preţul său. "Am mandatat Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a societăţii Romgaz să aplice o grilă de discount de maximum 10% pentru marii consumatori", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, orice companie care achiziţionează anual aproximativ 40 milioane de metri cubi de gaze poate fi considerată un mare consumator de gaze. Vosganian a mai arătat că vor exista două condiţii pentru aplicarea acestui discount. Prima se referă la achiziţionarea unei cantităţi mari de gaze şi a doua, la plata anticipată a acestora. Ministrul a mai arătat că, dacă în 2001, discountul era de până la 13%, acesta va coborî la 10%, pentru că preţul gazelor este mai mare în prezent.

Potrivit acestuia, această măsură de sprijin reprezintă "o mână întinsă" unor industrii foarte importante, de tipul celei chimice. "Acest gest trebuie însoţit din partea lor de onorarea obligaţiilor de plată", a completat Vosganian. El a dat ca exemplu compania Interagro, controlată de omul de afaceri Ioan Niculae, care, faţă de obligaţiile de plată acoperite de garanţii, are datorii la Romgaz de 27-28 milioane de euro (100 milioane de lei). "Am avut o întânire cu reprezentanţii Interagro şi le-am pus în vedere ca, până la 15 aprilie, să plătească această sumă către Romgaz, pentru că altfel voi fi nevoit să ordon sistarea livrărilor de gaze", a spus Vosganian.

Oficialul Ministerului Economiei şi Comeţului a mai arătat că, pentru marii consumatori de energie, nu se vor aplica politici similare de sprijin. "Nu este în tradiţia europeană sprijinirea marilor consumatori de electricitate", a menţionat Vosganian.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite