Romgaz: Gazele nu se vor ieftini dacă vom importa direct de la Gazprom. Vom prelungi contractele cu intermediarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul gazelor importate din Rusia nu va scădea dacă Romgaz şi Gazprom vor încheia contracte directe, iar în această lună vor începe negocierile pentru prelungirea contractelor cu cei doi intermediari, a declarat astăzi Francisc Toth, director general adjunct al Romgaz.

Acesta a explicat că Romgaz importă o cantitate mică de gaze din Rusia, relativ la consumul naţional.

„Prin intermediul Imex Oil importăm 120 de milioane de metri cubi (pe an - n.r.), iar, prin Wintershall, circa 220 de milioane de metri cubi", a precizat Toth. Spre comparaţie, România consumă anual 13-15 miliarde de metri cubi, din care 20% provin din Rusia.

Întrebat ce poate să facă România pentru a obţine un preţ mai bun pentru gazele ruseşti, Toth a explicat că cele mai mari importuri sunt realizate de E.ON şi GDF Suez, proprietarii fostelor Distrigaz Nord, respectiv Distrigaz Sud. „La ei este cheia pentru o eventuală reducere a preţul de import al gazelor", a arătat oficialul Romgaz.

„Faptul că preţul gazelor ruseşti va scădea dacă Romgaz încheie contracte directe cu Gazprom, fără cei doi intermediari, este o falsă discuţie. Oricum, Gazprom vinde peste tot prin intermediari", a mai spus Toth.

El a adăugat că Romgaz va începe în această lună negocierile pentru prelungirea contractelor cu cei doi intermediari, Imex Oil şi Wintershall, contracte care expiră în 2012.

Importul direct de gaze de la Gazprom este de mai mulţi ani una din temele de discuţie dintre autorităţile române şi gigantul rus.

Gazele de import vor continua să se scumpească

Potrivit oficialului Romgaz, preţul de import al gazelor în al doilea trimestru al anului este de 435 de dolari pe mia de metri cubi, însă va creşte la 450 de dolari în trimestrul trei şi va depăşi această valoare în ultimul trimestru al anului.

Reamintim că şeful Gazprom, Alexei Miller, a declarat recent că preţul gazelor va creşte peste 500 de dolari pe mia de metri cubi spre finele acestui an.

„Vârful de preţ îl vom atinge în al treilea şi al patrulea trimestru, din cauza cotaţiilor ţiţeiului", a completat Toth. Preţul gazelor îl urmează pe cel al ţiţeiului cu un decalaj de 6-9 luni.

El a mai spus că, din totalul gazelor care trebuie stocate pentru iarna următoare, de 2,7 miliarde de metri cubi, în depozite să află deja 70% din acest volum. Aceasta deoarece companiile de gaze au cumpărat acum volume mai mari, anticipând creşterile de preţ din a doua parte a anului.

Memorandumul de colaborare cu Gazprom va fi prelungit

Anul trecut, Romgaz şi Gazprom au încheiat un memorandum pentru identificarea oportunităţilor de colaborare în domeniul energetic, acord care a expirat în 25 mai 2011. "Vom prelungi acest memorandum. Vom avea o întâlnire la nivelul grupelor de lucru în scurt timp", a mai spus Toth, fără a preciza când va avea loc această discuţie.

Unul dintre domeniile de interes ale Gazprom în România este colaborarea cu Romgaz pentru realizarea unor noi depozite de gaze, care pot fi amenajate în zăcămintele epuizate.

"Anul trecut le-am dat o listă cu mai multe amplasamente pentru aceste noi depozite, dar până acum nu am primit un răspuns. Depozitele pe care le avem acum sunt suficiente pentru a asigura consumul de gaze al României în timpul iernii, iar dezvoltarea de noi depozite de gaze va avea altă conotaţie, va avea legătură cu noi proiecte de gaze", a menţionat oficialul Romgaz.

Gazprom analizează în prezent care va fi traseul final al conductei South Stream - prin România sau prin Bulgaria. Transgaz a livrat ruşilor în luna martie toate datele de care au nevoie aceştia pentru a analiza un posibil traseu prin România, iar o decizie finală a Gazprom este aşteptată în această lună.

Faţă de Bulgaria, România are avantajul de a deţine amplasamente optime pentru realizarea de noi depozite de gaze, iar existenţa de capacităţi de înnmagazinare este extrem de importantă pe traseul unei conducte de transport al gazelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite