Rombat sfidează, încă o dată, criza de pe piaţa auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare producător de baterii auto din România, Rombat Bistriţa, estimează că va înregistra în acest an o cifră de afaceri de 264 milioane lei (64,5 milioane euro). Valoarea este mai mare cu 22% comparativ cu cele 215 milioane lei de anul trecut.

Conducerea Rombat este optimistă şi în ceea ce prveşte exporturile. Acestea vor înregistra o creştere de 32%. Aproximativ 60% din cifra de afaceri a Rombat din 2009 a fost reprezentată de exporturi. Rombat exportă în state precum Franţa, Spania, Portugalia, Italia, Grecia şi Republica Moldova.

Compania a vândut anul trecut două milioane de baterii, în creștere cu 30% faţă de 1,5 milioane de unităţi în 2008. Pentru acest an compania se aşteaptă să vândă 2,1 milioane de unităţi.În 2009 Rombat a obţinut un profit de 26 milioane de lei, iar în acest an compania a programat investiţii de aproximativ 13,5 milioane de euro.

Investiţii din fonduri europene

Totuşi, reprezentanţii companiei susţin că investiţiile depind foarte mult şi de fondurile disponibile de la guvern şi de aprobarea unor fonduri europene. Asta pentru că, aproape jumătate dintre proiectele pentru 2010 vor fi derulate prin diverse programe cu finanțare guvernamentală sau europeană.
La începutul acestui an compania a început o investiţie de 7,8 milioane de euro la Rebat Copşa Mică, pentru a majora capacitatea unităţii de a prelucra baterii uzate şi a extrage plumbul din acumulatorii uzaţi. Investiţia urmează să fie finalizată în 2011.

Baterii şi…microhidrocentrale
Cei de la Rombat spune că investesc în fiecare lună aproximativ un milion de dolari pentru recuperarea şi reciclarea bateriilor auto.

O altă investiţie a companiei, în valoare totală de 10 milioane de euro, vizează creşterea capacităţii de producţie a bateriilor auto. În acest an compania va investi suma de patru milioane de euro în acest proiect.

Totodată, compania va aloca 3-4 milioane de euro pentru construcţia unor microhidocentrale, din care 50% din fonduri guvernamentale şi europene, pentru construirea de microhidrocentrale. Totalul investiţiei în construcţia de microhidrocentrale este de aproximativ 7-8 milioane de euro, aceasta fiind estimată să se încheie în 2011. Rombat are o capacitate de producţie de peste 2,3 milioane de baterii pe an şi are 680 de angajaţi.

Acţionarul majoritar al companiei este firma Rombat Invest Bistriţa, cu o deţinere de 58,16% din titluri. Firma Rombat Invest Bistriţa este controlată de 50 de persoane fizice, cele mai mari deţineri având Dorel Goia (29,54%) şi Ioan Repede, care este şi preşedintele Consiliului de Administraţie al Rombat (8,03%).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite