Românul care îi scapă de obezitate pe americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Lăpuşan, directorul general al companiei Zitec, a lansat o aplicaţie pentru telefonul mobil prin care îi învaţă pe utilizatori cum să dea jos kilogramele în plus. Că o treime dintre americani sunt obezi ştie toată lumea. Că plecând de la această informaţie se pot face bani era până astăzi un secret bine păstrat de Alexandru Lăpuşan.

CEO-ul companiei locale Zitec, Alexandru Lăpuşan, crede că cea mai nouă aplicaţie online dezvolatată de programatorii firmei pe care o conduce va revoluţiona obiceiurile de alimentaţie a milioane de utilizatori. Alături de producătorul serialului „Spitalul de Urgenţă", de co-fondatorul Flickr şi de fostul CEO al gigantului farmaceutic Bristol Myers Squibb, Lăpuşan a participat, în calitate de investitor minoritar, la proiectul Zipongo.

Acesta îmbină ideea de acum clasică a unui site de reduceri pe segmentul alimentelor sănătoase cu o soluţie mai puţin convenţională a unei aplicaţii care oferă planuri de dietă, ţinând cont de activităţile zilnice ale fiecărui utilizator, dar şi de preferinţele alimentare sau de eventualele alergii. „Chiar dacă există foarte multe site-uri cu oferte speciale pentru cumpărături, Zipongo se diferenţiază puternic deoarece vizează strict produse alimentare sănătoase, cu scopul de a le face mai accesibile din punct de vedere al preţului şi, împreună cu celelalte instrumente şi integrări, să îmbunătăţească direct sănătatea şi forma fizică şi psihică a utilizatorilor", spune Lăpuşan.

80% din afaceri, în afara României

El precizează că, deocamdată, de serviciile puse la punct de programatorii români pot beneficia doar americanii din San Francisco - Silicon Valley - East Bay, din statul California. La cei 31 de ani ai săi, Alexandru Lăpuşan este un om de afaceri cu experienţă care ştie ce înseamnă să creşti un business de la zero. „Prima mea afacere este Zitec.

Am început în 2003 cu un capital de 3.000 de dolari", îşi aminteşte preşedintele companiei de IT. Pas cu pas, contract după contract, Lăpuşan a dus Zitec la o cifră de afaceri de un milion de euro în 2010. Pentru anul acesta are planuri mari. „Îmi doresc o creştere de cel puţin 25%, iar cifrele din primele şase luni ne confirmă că suntem pe drumul cel bun pentru că am înregistrat deja un avans de 15%", afirmă tânărul manager care şi-a orientat afacerile către pieţele mature din afară.

De altfel, 80% din businessul Zitec provine din contracte cu parteneri din exteriorul României. „Din păcate proiectele din ţară sunt limitate. Cei ce demarează proiecte în online pornesc de obicei cu bugete mici, iar volumele vehiculate pe piaţa de profil sunt încă la un nivel scăzut", susţine Lăpuşan.

Site-ul de reduceri, hitul anului

Nimic mai adevărat, însă evoluţia afacerilor online autohtone este una impresionantă, iar CEO-ul de la Zitec este conştient de acest lucru. În prezent, România virtuală generează vânzări de circa 300 de milioane de euro, iar specialiştii spun că ritmul de creştere de anul acesta va depăşi 20%. „Site-urile de reduceri au reprezentat, anul acesta, domeniul cel mai popular de intrare", ne-a declarat recent Marius Ghenea, preşedintele Asociaţiei Române a Magazinelor Online (ARMO).

În acest model de business, proprietarii de afaceri de cumpărături colective obţin profit din comisionarea fiecărui voucher de reducere pe care reuşesc să îl vândă. Iar în ultimul an, românii au cumpărat astfel de vouchere în valoare de circa şase milioane de euro, prin intermediul cărora au plătit de la autovehicule până la vacanţe în străinătate, operaţii estetice sau consultaţii astrologice.
Potrivit estimărilor ARMO în România sunt funcţionale circa 1.500 de magazine online, numai în prima jumătate a acestui an numărul lor crescându cu încă aproximativ încă 50 de noi unităţi.

"În România, cei care demarează proiecte în online pornesc de obicei cu bugete mici, iar volumele vehiculate pe piaţa de profil sunt încă la un nivel scăzut.''
Alexandru Lăpuşan CEO Zitec

50.000 de dolari este suma investită de compania românească în proiectul Zipongo .

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite