Românul, propriul său agent imobiliar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a scăpa de comisioane, tot mai mulţi dintre cei care îşi cumpără o locuinţă preferă să se ocupe singuri de toate procedurile şi să nu mai apeleze la agenţi.Mulţi români aleg să-şi caute o locuinţă pe cont propriu, în dorinţa de a obţine exact ceea ce-şi doresc şi de a face economii. Există însă mai multe riscuri care îi pândesc.

Până în 2008, agenţii imobiliari aflaţi în febra vânzărilor se bucurau de comisioane consistente încasate în urma tranzacţiilor. Acum, când piaţa imobiliară arată cu totul altfel, agenţiile îşi găsesc din ce în ce mai greu clienţi printre proprietarii sau cumpărătorii de imobile.

Numărul de tranzacţii imobiliare a scăzut foarte mult în ultimii doi ani, iar românul care vrea să-şi cumpere un apartament alege să o facă pe cont propriu. Cel puţin din două motive. Să scape de plata comisionului, dar şi din cauza reticenţei faţă de agenţiile imobiliare. În perioada boom-ului imobiliar, acestea şi-au creat o faimă destul de proastă printre clienţii care şi-au dat seama după încheierea tranzacţiei că fie au cumpărat prea scump un imobil, fie au primit mai puţini bani pentru imobilul vândut. Totuşi, scutirea comisionului este principalul factor, dar şi avantaj, care îl determină pe viitorul proprietar să fie propriul său agent.

Sistemul „fără agent"

Un alt motiv care îi convinge pe români să-şi caute o locuinţă pe cont proriu îl constituie amploarea pe care a luat-o sistemul For Sale by Owner pe piaţa românească în ultimii ani. Mai exact, site-urile de specialitate, care pun în legătură directă vânzătorii şi cumpărătorii de imobile. De exemplu, MagazinulDeCase.ro, una dintre companiile care aplică sistemul For Sale by Owner, a înregistrat în luna aprilie peste 170.000 de căutări în rândul celor care doreau să-şi cumpere sau să-şi închirieze o locuinţă, potrivit Alexandrei Spirescu, marketing manager în cadrul firmei. 

Deşi scuteşti comision, a fi propriul agent imobiliar presupune şi dezavantaje. În primul rând, este vorba de timpul, uneori îndelungat, pe care trebuie să-l petreci în căutarea locuinţei dorite. Există riscul să nu-ţi  găseşti o casă după pretenţiile tale nici după ce ai vizitat 20 de imobile. Atunci când eşti reprezentat de un agent, ai şanse să obţii un preţ mai mic în urma negocierilor pe care acesta le poartă cu vânzătorul. Cel puţin teoretic, agentul are mai multe şanse să obţină un preţ mai bun decât ai putea să o faci tu pe cont propriu. Având în vedere că achiziţionarea sau schimbarea unei locuinţe are loc o dată la cel puţin cinci ani, procesul de căutare trebuie să fie unul temeinic. De aceea, dacă nu ai răbdarea şi expertiza necesară, poate ar fi recomandat să apelezi la o agenţie de profil.

Riscuri şi dezavantaje

Există riscul să întâmpini probleme de natură juridică, precum litigii, partaje sau reconstituiri ale drepturilor de proprietate. Dacă nu sesizezi la timp aceste aspecte, te-ai  putea trezi cu timpul irosit, tranzacţia amânată sau anulată, dar şi cu bani pierduţi. Un agent, şi mai ales un avocat specializat în domeniul imobiliar, te pot ajuta să găseşti o soluţie pentru astfel de probleme. „Dacă istoricul proprietăţii este curat, mai precis de vânzare-cumpărare, sfatul şi ajutorul notarului şi al agentului imobiliar pot suplini ajutorul avocatului. În cazul în care în istoricul proprietăţii întâlnim litigii, partaj, reconstituiri de drepturi de proprietate, situaţia se complică şi tranzacţia necesită colaborarea cu un avocat, mai ales în condiţiile în care vreuna dintre părţile implicate decide să realizeze tranzacţia de una singură", a declarat pentru „Adevărul" avocatul Loredana Bucur.

Cum găseşti o casă pe cont propriu

1. Stabileşti bugetul de care dispui, în funcţie de salariu, cheltuieli personale şi rate la credite.

2. Contractezi creditul şi obţii aprobarea financiară a acestuia. Astfel, se grăbeşte procesul şi asiguri vânzătorul că dispui de resurse pentru achitarea proprietăţii.

3. Începi căutările pe toate site-urile de specialitate şi faci o listă cu proprietăţile care se încadrează în cerinţele tale.

4. Analizezi piaţa şi vezi care sunt preţurile în zona respectivă.

5. Contactezi direct proprietarul, fără intermediari, şi ceri detalii.

6. Dacă întâmpini probleme, nu ezita să contactezi un avocat.

7. Faci o ofertă vânzătorului, negociezi cu el.

8. Închei tranzacţia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite