Românii se vor putea împrumuta mai uşor la bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prima dată în ultimii doi ani, principalele instituţii bancare care activează pe piaţa românească dau semne că ar putea relaxa condiţiile de creditare.

Potrivit unui sondaj realizat de Banca Naţională a României (BNR) în luna mai, bancherii au început deja să acorde mai uşor împrumuturile destinate consumului în primul trimestru al acestui an. Tendinţa de relaxare va continua şi în intervalul mai-iunie, în contextul prognozelor privind creşterea economică a României, dar şi al intensificării concurenţei din sectorul bancar. „Principalul factor care a contribuit la relaxarea standardelor de creditare vizează aşteptările privind situaţia economică generală", se arată în raport.

Cererea de credite a crescut

În intervalul vizat, cererea de credite a înregistrat o creştere atât în cazul populaţiei, cât şi în cazul companiilor. Pentru împrumuturile imobiliare, cererea s-a consolidat, iar cererea de credite de consum a revenit pe o traiectorie pozitivă. Cu toate acestea, condiţiile de creditare pentru împrumuturile destinate achiziţiei de locuinţe şi terenuri nu au fost relaxate de bănci. Creşterea va continua şi în următoarele luni. „Previziunile pentru cel de-al doilea trimestru din 2011 sunt optimiste, băncile - în proporţie de 70% - anticipând o majorare a cererii, în special pe segmentul creditelor de consum garantate cu ipoteci", cred analiştii BNR.

70% din băncile incluse în sondajul BNR anticipează o majorare a cererii pentru credite în următoarele luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite