Românii se îmbracă ieftin de la magazinele Fiscului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu mai puţin de 100 de lei, românii îşi pot cumpăra o ţinută completă de la punctele de vânzare a produselor confiscate de Fisc. Magazinele Fiscului sunt tot mai profitabile. În primele trei luni din 2011, statul a vândut marfă confiscată în valoare de aproape 200.000 de euro, dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

Fiscul a ajuns să-i concureze pe micii comercianţi cu buticuri de cartier ori pe tarabagiii din pieţe. În primele trei luni ale acestui an, cele 21 de magazine ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au vândut cumulat marfă în valoare de aproximativ 826.000 de lei (197.000 de euro), aducând statului încasări zilnice de aproape 13.000 de lei (3.000 de euro), potrivit datelor comunicate de instituţie la solicitarea „Adevărul".

Asta înseamnă vânzări duble comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au înregistrat încasări de 419.000 de lei (100.000 de euro). Pe întreg anul 2010, vânzările se ridică la 2,2 milioane de lei (peste 530.000 de euro). La aceste cifre au contribuit din plin locuitorii Capitalei, unde Fiscul şi-a deschis anul trecut o unitate în care valorifică mărfurile confiscate. Magazinul, situat pe strada Măriuca, în apropiere de staţia de metrou Apărătorii Patriei - a avut un succes neaşteptat încă din prima zi de funcţionare, în luna decembrie. Atunci, bucureştenii s-au înghesuit să cumpere produse în valoare de peste 11.000 de lei (2.600 de euro). Este drept că spaţiul respectiv a fost deschis chiar înaintea Sărbătorilor.

Descărcaţi aici lista cu cele 21 de magazine ale ANAF

Şosete, la un leu perechea

Cei care au călcat pragul acestor magazine ştiu că de aici poţi oricând să-ţi cumperi îmbrăcăminte, încălţăminte, bunuri de uz casnic şi chiar alimente, alcool şi aparatură electronică, la preţuri la jumătate faţă de cele de pe piaţă. De exemplu, o pereche de şosete costă 1 leu, o cămaşă de noapte 10 lei, o pereche de pantofi, în jur de 11 lei, iar o cămaşă poate fi achiziţionată cu 10 lei. De altfel, confecţiile şi încălţămintea s-au vândut cel mai bine în primele trei luni. În total, instituţia a încasat aproape 254.000 de lei prin magazinele proprii, respectiv peste 60.000 de euro, ceea ce înseamnă o medie lunară de 85.000 de lei (20.000 de euro).

Pe locul al doilea în topul vânzărilor s-au aflat produsele alimentare, cu încasări de 242.000 de lei (aproape 58.000 de euro). Românii au mai cumpărat şi aparatură electronică în valoare totală de aproape 39.000 de lei (în jur de 9.300 de euro), dar şi bunuri de uz casnic, de 11.000 de lei (peste 2.600 de euro).

Mărfuri „no name"

Produsele nu sunt însă de calitate şi nici nu au etichete „de brand". Mărfurile provin din angrouri, precum Europa, sau ridicate direct de pe stradă de către oamenii ANAF ori confiscate din vamă. Motivul confiscării: comercianţii sau persoanele care însoţeau transporturile nu au putut să demonstreze provenienţa acestor mărfuri.

Nu toate mărfurile confiscate ajung însă să fie valorificate, ne explică reprezentanţii ANAF. „Dacă bunurile încalcă drepturile de proprietate intelectuală, legea spune că trebuie distruse. Există însă şi excepţii. Dacă proprietarii acelor branduri sunt de acord, mărfurile sunt predate cu titlu gratuit către instituţii din domeniul ocrotirii sociale sau către persoane fizice care au avut de suferit în urma dezastrelor", au declarat pentru „Adevărul" reprezentanţii Fiscului.

Practic, în rafturile magazinelor ajung numai mărfurile fără nume, nu şi cele contrafăcute, care sunt distruse de autorităţi. Un raport anual al Comisiei Europene pe anul 2009, publicat în 2010, relevă faptul că principala sursă de produse contrafăcute este China. De aici provin 64% din articolele care încalcă drepturile de proprietate intelectuală.

Fiscul român salvează maimuţele

În România nu se face numai trafic cu ţigări, alcool sau produse alimentare, ci şi cu specii sălbatice de floră şi faună. În primele şase luni ale anului, lucrătorii ANAF au confiscat piei de şarpe, cranii de crocodil, piei şi genti din antilopă, dar şi coarne de mamifer, ne-au mai declarat reprezentanţii Fiscului. Ei ne-au explicat că asemenea produse nu pot face obiectulm vânzării, după cum prevede Convenţia internaţională de comercializare a speciilor animale şi vegetale (CITES). Fiscul român s-a implicat şi în combaterea traficului ilegal cu maimuţe şi alte specii de animale sălbatice vii, părţi sau produse ale acestora, provenite din Africa şi protejate de CITES. Operaţiunea a purtat numele „GAPIN" şi s-a desfăşurat la începutul anului.

Ţigaretele se distrug

Fumătorii nu trebuie să-şi facă iluzii că pot cumpăra ţigarete mai ieftine din magazinele Fiscului. Legea spune că aceste produse trebuie distruse, pentru că încalcă drepturile de proprietate intelectuală, iar distrugerea se face pe cheltuiala producătorilor. Aşa s-a întâmplat şi cu cele 34 de milioane de ţigarete, reţinute în prima jumătate de an de vameşii din punctele vamale de la nivelul întregii ţări, potrivit datelor ANAF. Rezultatul a fost obţinut în urma a 3.076 de de capturi. Lucrătorii ANAF au mai confiscat piei de şarpe, cranii de crocodil, piei şi genti din antilopă, precum şi coarne de mamifer.

530.000 de euro este valoarea produselor vândute anul trecut în magazinele ANAF din toată ţara

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite