Românii mor de foame cu banii în buzunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea Academică din România (SAR) a lansat un studiu din care reiese că mai avem de cheltuit fonduri de la Uniunea Europeană într‑un ritm echivalent cu „15 milioane de euro pe zi“, însă gradul de absorbţie este de doar „1,13 milioane de euro pe zi“.

Raport SAR

Fondurile puse la dispoziţie de UE sunt, de fapt, impulsul spre modernizare şi acoperă domenii „sistematic neglijate", cum ar fi infrastructura, resursele umane, convergenţa regiunilor înapoiate sau întărirea administraţiei locale.

SAR dă exemplul Letoniei, unde în urma absorbţiei fondurilor europene (în proporţie de 29%, faţă de 8,6% în România) PIB-ul a crescut de la un ritm mediu de 43% din media UE la 60%, rata şomajului a scăzut la 5% şi 120 de sisteme de apă au fost renovate. Concluzia SAR este că românii „trăiesc o dramă absurdă", iar capitolul destinat economiei din raportul citat este intitulat „Morţi de foame, cu banii în buzunar".

Între soluţiile propuse de autorii raportului pentru ieşirea din această situaţie se numără „reforma administraţiei publice, reducerea nivelului de implicare politică în recrutarea de personal şi concentrarea pe problemele reale, fără a se escamota concluziile neconfortabile ori dilemele de politici publice". Raportul mai conţine capitole referitoare la viaţa politică şi la piaţa muncii. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite