Românii evită apartamentele aflate la parter sau la ultimul etaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cumpărătorii de apartamente se orientează, în general, către locuinţe situate la etaje intermediare, curpinse între nivelele 1 şi 5, deşi acestea sunt mai scumpe decât cele aflate la parter sau la etajele superioare ale unei clădiri.

Locuinţele aflate la parterul blocurilor sunt mai ieftine, motivele fiind simple. În primul rând, acestea nu au balcon, fapt care restrânge semnificativ suprafaţa alocată spaţiului de depozitare. De asemenea, mulţi dintre cumpărători susţin că un astfel de apartament nu oferă intimitate fiind localizat, practic, la nivelul străzii, potrivit Mariei Avram, consultant imobiliar. „Locuinţele aflate la parter sunt, în medie, cu aproximativ 10-15% mai ieftine decât cele de la etajele superioare, aceeaşi situaţie fiind valabilă şi pentru apartamentele aflate la ultimul etaj al clădirilor rezidenţiale”, susţine consultantul.

Teama de incendiu şi cutremur, motivul evitării locuinţele de la ultimul etaj

Sunt căutate locuinţele cu vedere în spatele blocului, mai ales dacă aici se află o grădină sau doar locurile de parcare, „deoarece camerele cu vedere stradală sau către bulevarde intens traficate înseamnă zgomot şi praf”, precizează Daniel Zamfirescu, analist imobiliar. Excepţie fac locuinţele situate pe străzi secundare, liniştite, cazuri în care cumpărătorii preferă camere cu vedere stradală, adaugă specialistul. Diferenţe de preţ la acest capitol nu prea există, totul ţine de preferinţe, însă majoritatea cumpărătorilor aleg locuinţe situate la etaje intermediare.
În ceea ce priveşte apartamentele aflate la ultimele etaje, preţurile acestora sunt apropiate de cele aflate la parter sau, în cele mai bune cazuri, sunt cu 5-10% mai scumpe decât acestea, adaugă Zamfirescu. „Principalele motive care-i fac pe români să evite aceste locaţii sunt reprezentate de evacuarea greoaie în cazul unui incendiu sau unui cutremur, dar şi deplasarea dificilă către locuinţă atunci când liftul este defect”, a mai spus analistul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite