Românii din străinătate trimit tot mai puţini bani acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şomajul ridicat din Spania şi Italia îi afectează şi pe românii plecaţi să muncească peste hotare. Ei au ajuns să trimită bani acasă strict pentru cheltuielile curente.

Transferurile curente din străinătate către România, cu excepţia celor ale administraţiei publice – majoritatea efectuate de românii care muncesc peste hotare – au ajuns după primele zece luni la 3,13 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României. Valoarea sumelor transferate este cu aproape 15% mai mică faţă de aceeaşi perioadă din 2009, respectiv 43% faţă de 2008, şi a atins cel mai scăzut nivel al ultimilor cinci ani.

În ceea ce priveşte datele lunare, octombrie a consemnat cel mai redus nivel al remiterilor din ultimele opt luni, respectiv 307 milioane de euro. Scăderea faţă de perioada precedentă este explicată şi de faptul că se apropie perioada Sărbătorilor de Iarnă, când cei plecaţi să muncească peste hotare se întorc acasă.

Reprezentanţii operatorilor de transfer de bani spun că numărul de operaţiuni nu a scăzut, însă sumele sunt mult mai mici comparativ cu anii trecuţi. Cei care muncesc peste hotare trimit acum bani rudelor din România numai pentru cheltuielile curente, hrană şi utilităţi.

Românii, afectaţi de şomajul din Spania

Principala cauză a scăderii dramatice a sumelor trimise în ţară este rata şomajului care a atins cote-record în state cu largi comunităţi de români, cum sunt Spania şi Italia.

Analiştii economici estimează că valoarea sumelor trimise în ţară de românii care muncesc în străinătate va continua să scadă în lunile următoare, iar asta pentru că şomajul va creşte chiar dacă economiile europene îşi vor reveni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite