Românii de peste hotare nu mai trimit bani acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sumele trimise în ţară de românii care muncesc în străinătate s-au ridicat la 2,47 miliarde de euro în primele opt luni, nivelul minim al ultimilor cinci ani. Afectaţi de creşterea şomajului în statele Uniunii Europene, românii care muncesc peste hotare trimit familiilor din România tot mai puţini bani.

Transferurile curente din străinătate către România, cu excepţia celor ale administraţiei publice - majoritatea efectuate de românii care muncesc peste hotare - au ajuns în primele opt luni la 2,47 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României. Valoarea sumelor transferate este cu 13,13% mai mică faţă de aceeaşi perioadă din 2009, respectiv 43,26% faţă de 2008, şi a atins cel mai scăzut nivel al ultimilor cinci ani. Doar în intervalul ianuarie-august 2005 nivelul remiterilor a fost mai scăzut, respectiv 2,42 miliarde de euro.

În ceea ce priveşte datele lunare, august a înregistrat cea mai scăzută valoare a remiterilor, cu excepţia lunilor ianuarie şi februarie, când românii trimit, de regulă, mai puţini bani acasă după Sărbătorile de Iarnă. Reprezentanţii operatorilor de transfer de bani spun că numărul de operaţiuni nu a scăzut, însă sumele sunt mult mai mici. Cei care muncesc în străinătate trimit acum bani familiilor din România numai pentru cheltuielile curente, hrană şi utilităţi.

Victime ale şomajului din Spania

Principala cauză a scăderii dramatice a sumelor trimise în ţară este rata şomajului care a atins cote-record în state cu largi comunităţi de români, cum sunt Spania şi Italia. Unii români au ales chiar să se întoarcă în România după ce şi-au pierdut locul de muncă şi nu au reuşit să-şi găsească altul într-un interval de mai multe luni. De exemplu, în Spania, rata şomajului a urcat în august la 20,5%, cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană, în timp ce, în Italia, indicatorul a coborât uşor la 8,2%, după ce în intervalul martie-mai a fost de 8,6%. Potrivit celor mai recente date ale biroului ataşatului pe probleme de muncă şi sociale de la Ambasada României la Madrid, numărul şomerilor români din Spania depăşeşte 87.000. De asemenea, reducerea salariilor în statele comunitare a contribuit la scăderea sumelor transferate către România.

Estimări

Analiştii estimează că valoarea sumelor trimise în ţară de românii care muncesc în străinătate va continua să scadă în lunile următoare, iar asta pentru că şomajul va continua să crească chiar dacă economiile europene îşi vor reveni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite