Românii de peste hotare nu mai trimit bani acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Valoarea sumelor transferate din străinătate către România a scăzut în primele şapte luni ale acestui an la nivelul minim al ultimilor cinci ani. Afectaţi de creşterea şomajului în statele Uniunii Europene, românii care muncesc peste hotare trimit familiilor din România tot mai puţini bani.

Transferurile curente din străinătate către România, cu excepţia celor ale administraţiei publice - majoritatea efectuate de românii care muncesc peste hotare - au ajuns în primele şapte luni la 2,13 miliarde de euro, potrivit datelor băncii centrale. Cunatumul sumelor transferate este cu aproape 15% mai mic faţă de aceeaşi perioadă din 2009, respectiv 43,2% faţă de 2008, şi a atins cel mai scăzut nivel al ultimilor cinci ani. Doar în intervalul ianuarie-iulie 2005 nivelul remiterilor a fost mai scăzut, respectiv 2,07 miliarde de euro.

Citiţi şi:

VIDEO Drama românilor plecaţi în Italia

Cât pot câştiga trainerii români în Suedia

Deşi în luna mai remiterile au înregistrat un vârf, respectiv 321 de milioane de euro transferate, iunie şi iulie au adus noi scăderi pe fondul întoarcerii muncitorilor străini în ţară pentru petrecerea concediilor. Reprezentanţii operatorilor de transfer de bani spun că numărul de operaţiuni nu a scăzut, însă sumele sunt mult mai mici. Cei care muncesc afară trimit acum bani numai pentru cheltuielile curente, hrană şi utilităţi. Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, anticipează o scădere a remiterilor şi în următoarele luni. „Chiar dacă economia Uniunii Europene va continua să crească, şomajul va rămâne mare sau chiar va creşte ceea ce va pune presiune pe sumele trimise de românii care lucrează în străinătate", a ecplicat Dumitru. El spune că o creştere a sumelor transferate depinde de intrarea economiilor din ţările respective pe o pantă puternic ascendentă.

Românii, loviţi de şomaj în Spania şi Italia

Principala cauză a scăderii dramatice a sumelor trimise în ţară este rata şomajului care a atins cote-record în state cu largi comunităţi de români, cum sunt Spania şi Italia. Unii români au ales chiar să se întoarcă în România după ce şi-au pierdut locul de muncă şi nu au reuşit să-şi găsească altul într-un interval de mai multe luni. De exemplu, în Spania, rata şomajului a urcat în iulie la 20,3%, cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană, în timp ce, în Italia, indicatorul s-a stabilizat la 8,4%, după ce în intervalul martie-mai a fost de 8,6%. Potrivit celor mai recente date, numărul şomerilor români din Spania se ridică la 87.413, informează biroul ataşatului pe probleme de muncă şi sociale de la Ambasada României la Madrid.

Este vorba de cetăţenii români care s-au prezentat la birourile de servicii spaniole pentru ocuparea forţei de muncă şi caută un loc de muncă. Dintre aceştia, 60.305 români primesc indemnizaţii de şomaj, iar alţi 7.841 sunt beneficiarii. De asemenea, reducerea salariilor în statele comunitare a contribuit la scăderea sumelor transferate către România.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite