Românii de peste hotare au trimis mai mulţi bani în ţară în februarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sumele trimise în ţară de românii care muncesc în străinătate au crescut uşor în luna februarie faţă de aceeaşi lună din 2011 şi au fost la niveluri apropiate de cele din 2010, însă rămân la niveluri semnificativ mai mici faţă de valorile înregistrate în anii de boom economic.

Valoarea transferurilor curente efectuate de alte sectoare decât administraţia publică, majoritatea fiind remiteri ale românilor de peste hotare, a fost de 260 de milioane de euro în a doua lună a acestui an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.

Suma este cu nouă milioane de euro peste cea înregistrată în februarie 2011 şi cu cinci milioane de euro sub cea din aceeaşi lună din 2010.
O creştere s-a înregistrat şi faţă de prima lună a anului, când remiterile au fost de 243 de milioane de euro. 

Totuşi, sumele transferate în ţară de românii care muncesc în străinătate au scăzut semnificativ faţă de cele din anii de boom economic. De exemplu, în februarie 2012 au fost trimise în ţară cu 112 de milioane de euro mai puţin decât în aceeaşi lună din 2009 şi cu 240 de milioane de euro decât în 2008.

Valoarea transferurilor efectuate de românii care lucrează peste hotare în primele două luni ale anului a fost de 503 milioane de euro, în creştere de la 493 de milioane de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

La nivelul întregului an, în 2011 au fost transferate în România cele mai mici sume din ultimii şapte ani. Mai exact, doar 3,58 miliarde de euro au intrat în România sub forma transferurilor curente efectuate de alte sectoare decât administraţie publică. În 2008, an de boom economic, sumele au valoarea transferurilor a fost aproape dublă, de 6,61 miliarde de euro.

Românii, loviţi de şomaj în Spania şi în Italia

Dacă în anii de boom economic muncitorii români din străinătate reuşeau din salariul primit să mai pună ceva bani deoparte, acum, cu greu reuşesc să trimită familiilor rămase în ţară sume pentru acoperirea cheltuielilor curente.

Principala cauză a scăderii dramatice a remiterilor este rata şomajului care a atins cote-record în Spania şi în Italia, acolo unde muncesc cei mai mulţi români. De exemplu, în Spania, rata şomajului a urcat în februarie la 23,6%, cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană, în timp ce, în Italia, indicatorul a urcat la 9,3%.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite