Românii cheltuiesc tot mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În trimestrul al patrulea din 2011, cheltuielile totale ale unei gospodării au fost, în medie, de 2.311 lei lunar (804 lei pe persoană) şi au reprezentat 90,9% din venituri, potrivit datelor comunicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Sumele sunt semnificativ mai mari decât în perioadele anterioare: în trimestrul al treilea, cheltuiala medie era de 2.167 de lei pe gospodărie (754 de lei pe persoană), în trimestrul al doilea - de 2.159 de lei/gospodărie (749 lei/persoană), iar în primul trimestru - de 2.098 lei/gospodărie (728 lei/persoană).

Casa şi masa topesc bugetul lunar

Asigurarea hranei zilnice şi acoperirea cheltuielilor cu întreţinerea şi dotarea locuinţei au reprezentat, şi în ultima parte a anului trecut, cea mai mare parte din totalul cheltuielilor, ponderea cumulată a acestora fiind de peste 50%. Dacă mai adăugăm aici şi celelalte cheltuieli inevitabile, respectiv pe cele cu transportul (6,2% din total), abonamentele la cablu-TV (4,6%) sau pe cele cu impozitele şi taxele (15,8%), ajungem la concluzia că mai mult de trei sferturi din banii unei familii se duc pe asigurarea unui trai decent. Restul rămâne pentru cheltuielile cu sănătatea (4,5%), educaţia (0,7%), cultura (3,9%) sau turismul (1,6%).

Veniturile au crescut peste inflaţie

Ca pondere în venituri, cheltuielile românilor au reprezentat peste 90%, în condiţiile în care în aceleaşi perioade (octombrie-decembrie) din anii trecuţi această pondere era mai mică de 90%.

Veniturile medii lunare pe gospodărie au fost în ultimul trimestru al anului trecut de 2.542 de lei, şi pe persoană de 884 lei, în creştere cu 5,8% faţă de cele din trimestrul al treilea. Asta în condiţiile în care media scumpirilor - inflaţia - a fost mai mică de 1%, reiese din datele INS.

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 2.025 de lei lunar pe gospodărie (704 lei pe persoană), iar cele în natură - echivalentul a 517 lei lunar pe gospodărie (180 lei pe persoană). Salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (47,6% din total), se arată într-un comunicat al INS. 

info
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite