Românii au băut mai puţină bere în trimestrul I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După un an 2011 în care se făcuse simţită o stabilizare a pieţei, consumul de bere din România corespunzător primului trimestru al anului 2012 a înregistrat o scădere de 5%, comparativ cu perioada similară a anului precedent, anunţă Asociaţia Berarii României.

Prin comparaţie cu rezultatele primului trimestru al anului 2008, un an de referinţă pentru istoria pieţei din punct de vedere al consumului înregistrat, scăderea pe primele trei luni ale anului 2012 este dramatică, atingând un procent istoric de 23%.

Principalii vinovaţi: viscolul şi criza

„Scăderea consumului de bere în primul trimestru din 2012 a fost influenţată în special de vremea rece şi zăpada abundentă din ianuarie-februarie care a făcut ca oamenii să renunţe la bere. Acest factor s-a adăugat unui context deja nefavorabil, respectiv faptul că românii îşi numără fiecare leu, ceea ce face ca şi un produs popular, aşa cum este berea, să fie mai puţin accesibil“, a declarat Constantin Bratu, directorul general al Asociaţiei Berarii României.

Vezi care sunt cei mai mari consumatori de carne de vită din Europa, şi pe ce loc se află România, pe Forbes.ro

Datele recente referitoare la evoluţia pieţei confirmă un trend negativ care începând din 2008 marchează industria berii din România, conducând la întocmirea unui bilanţ nefavorabil. Puternic lovită de criza care a indus scăderea majoră a puterii de cumpărare a românilor, piaţa berii s-a confruntat în ultimii ani cu o contracţie importantă la nivelul consumului, scăderea cumulată în anii 2009 şi 2010 atingând 16%. Perioada de acalmie din 2011, când piaţa a dat semne de stabilizare, a fost înlocuită în chiar primele trei luni ale anului 2012 de reluarea declinului.

Muncim de patru ori mai mult decât europenii pentru o bere

Dacă în medie un european trebuie să muncească 8 minute pentru a-şi permite o bere, un român trebuie să muncească o jumătate de oră pentru o bere, a mai arătat oficialul asociaţiei de producători.

Vezi câtă carne de porc consumă românii, pe Forbes.ro

Scăderea consumului de bere la nivelul pieţei a avut în cei deja patru ani de recesiune profunde implicaţii negative la nivelul întregii industrii a berii, în special de natură socială. Astfel, în doar trei ani, numărul locurilor de muncă generate de industria berii la nivelul întregii economii a ţării, direct şi indirect, s-a redus cu un procent important, de 21%, scăzând de la 96.400, la 76.000.

Află de pe Forbes.ro care sunt cele trei companii de top din industria autohtonă de lapte, care au intrat în faliment, în aceeaşi lună

„În ciuda condiţiilor grele cu care s-au confruntat, producătorii de bere au rămas importanţi contribuitori la bugetul de stat al României. Doar la nivelul anului 2010, un moment extrem de greu pentru industria berii, veniturile la bugetul de stat obţinute prin încasările de TVA şi alte taxe precum asigurările de sănătate, contribuţii sociale, etc., relaţionate producţiei de bere şi vânzărilor au fost estimate la 651 de milioane de euro“, au mai arătat berarii României.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite