Romanii urmaresc azi antrenamentul cu usile inchise ale bancilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astazi se fac ultimele pregatiri pentru trecerea la leul nou, ce va fi lansat de vineri, 1 iulie. Au loc testele finale la nivel de banci, iar comerciantii isi pun la punct detalii legate de

Astazi se fac ultimele pregatiri pentru trecerea la leul nou, ce va fi lansat de vineri, 1 iulie. Au loc testele finale la nivel de banci, iar comerciantii isi pun la punct detalii legate de casele de marcat, masinile de sortat si numarat bani, in conditiile in care astazi si maine platile pe carduri vor fi oprite pentru adaptarea sistemelor informatice la noua moneda. Unele banci si-au anuntat in scris si telefonic clientii cu privire la programul de lucru cu publicul in intervalul 30 iunie - 3 iulie. Reamintim ca zilele de 30 iunie si 1 iulie au fost declarate zile nebancare, fiind perioada de varf in adaptarea bancomatelor si POS-urilor la leul nou. Si casele de schimb valutar aflate in sediile bancilor vor fi inchise pana luni, 4 iulie. Exceptie vor face casele de schimb valutar aflate in incinta unor mari retele comerciale din Bucuresti si din tara, precum si cele nebancare. Denominarea a fost necesara, spune guvernatorul Mugur Isarescu, pentru a marca incheierea unui ciclu inflationist si intrarea Romaniei intr-o perioada de stabilitate, pentru exprimarea preturilor la niveluri nominale uzuale in Europa, pentru a simplifica trecerea ulterioara la euro si a reduce nivelul indicatorilor valorici la parametri mai usor inteligibili. Vechile insemne monetare vor circula inca 18 luni si vor putea fi preschimbate nelimitat dupa incetarea puterii circulatorii.
Evidentierea in contabilitate a noii monede
Din 1 iulie, "agentii economici vor realiza conversia in lei noi a soldurilor initiale, a rulajelor si soldurilor finale cuprinse in balanta de verificare la data de 30 iunie a.c., urmarindu-se concordanta dintre valorile inscrise in contul sintetic si cele aflate in conturile analitice", precizeaza pentru ziarul nostru Mihaela Sandu, Tax Manager, si Gabriela Sandu, Tax Senior Consultant PricewaterhouseCoopers. In ceea ce priveste efectele denominarii asupra bilantului contabil al unei firme sunt necesare cateva masuri. Una dintre acestea priveste conversia capitalului social al companiei. Valoarea nominala a actiunilor/partilor sociale trebuie sa fie multiplu de 100 lei vechi, pastrandu-se numarul actiunilor/partilor sociale si cota initiala de participare la capitalul social. "Denominarea nu afecteaza modul de calcul al amortizarii mijloacelor fixe", subliniaza aceeasi sursa. Ca recomandari generale, sunt de mentionat faptul ca raportarile contabile semestriale la 30 iunie 2005 se vor intocmi in lei vechi, iar situatiile financiare anuale pe 2005 in moneda noua. Fisele fiscale aferente acestui an vor fi exprimate in lei noi. Pana la 30 iunie, documentele justificative si financiar-contabile se intocmesc in lei vechi, iar de la 1 iulie in lei noi. Legat de sistemele informatice, reprezentantii PricewaterhouseCoopers recomanda ca modificarea realizata sa nu compromita integritatea sistemului de control intern al companiei, fiind realizata in acelasi timp conversia datelor contabile istorice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite