Românii sperie Europa cu scumpirile din agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticile centralizate la Bruxelles confirmă: avem cele mai mari creşteri de preţuri din UE la produsele agricole În Polonia, legumele s-au ieftinit anul trecut cu 10%. În Italia, cu

Statisticile centralizate la Bruxelles confirmă: avem cele mai mari creşteri de preţuri din UE la produsele agricole

În Polonia, legumele s-au ieftinit anul trecut cu 10%. În Italia, cu 6%. Explicabil: sunt ţări cu pământ mult, practică agricultură pe scară largă… În Suedia, ţară nordică, s-au ieftinit cu numai 1,5%. În România, s-au scumpit cu… 50%. Fără comentarii.

Biroul de statistică al Comisiei Europene (Eurostat) a dat publicităţii săptămâna aceasta un raport privind evoluţia preţurilor în domeniul agricol, în 2007 comparativ cu 2006. Evoluţia este, desigur, în sus, după cum constată toţi europenii pe propriul buzunar.

La nivelul EU-27, creşterea reală (peste inflaţie) este de 6,5%. Creşterea vine în principal din Europa veche (care are şi cea mai mare pondere în consum) - 5,7%. Dacă se adaugă şi cele 10 state care au aderat în 2004, creşterea este de jumătate de punct procentual. În schimb, dacă adăugăm şi România, şi Bulgaria, preţurile mai sar cu încă 0,3 puncte. Cei mai noi membri ai UE au reuşit să zgâlţâie statistica europeană, din cauza creşterilor explozive ale preţurilor.

Astfel, România a înregistrat o creştere reală a preţurilor produselor finale agricole de 13,8%, cea mai mare din UE. Bulgaria a avut o creştere de "numai" 12%. De altfel, creşteri de peste 10% s-au înregistrat practic doar în cazul noilor membri ai UE (Ungaria, Cehia, Lituania - 13%, Polonia - 11,7%).

Aceste "performanţe" se explică prin nivelul redus de eficienţă a agriculturii, mai ales că nu e vorba de ţări cu "miză" în acest domeniu). Dar, evident, principala explicaţie stă în faptul că 2007 a fost, în mai toată Europa, un an foarte slab din punct de vedere agricol şi nici ţări dezvoltate precum Franţa sau Spania n-au putut evita scumpirile masive (aproape 7%).

La creşterea preţurilor produselor alimentare contribuie şi concurenţa pentru utilizarea terenurilor agricole, suprafaţa destinată culturilor pentru biocarburanţi crescând în 2007 cu 13,6% faţă de anul 2006.

Agricultura autohtonă, resursă inepuizabilă de scumpiri

În cazul României însă, orice explicaţie rezonabilă pare depăşită. Dacă sectorul vegetal afişează creşteri explozive, în schimb, zootehnia vine cu ieftiniri neaşteptate. Ambele sfârşesc însă prin scumpiri ale produselor alimentare la consumator.

În sectorul vegetal, produsele de cultură au avut o creştere de preţ de 26%, de departe cea mai mare din UE. La cereale, saltul a fost de nu mai puţin de 81%. Prin comparaţie, următorii clasaţi, Bulgaria şi Suedia, vin cu o creştere de 71%. Mai pierdem din locul "fruntaş" la creşteri în cazul fructelor (12,5%), dar ne revenim în cazul legumelor (49%). La scumpirile de legume, într-adevăr nu avem niciun rival: următorul clasat, Letonia, are numai 14%.

La nivelul Europei (EU-27), creşterile au fost de 11% pentru producţie vegetală, 49% pentru cereale, 6,7% pentru fructe şi 0,4% pentru legume.

Aparent paradoxal, scumpirile cerealelor nu se văd şi în preţurile la producător din zootehnie. Astfel, în România s-au înregistrat scăderi substanţiale ale preţurilor la producător, în cazul cărnii de porc ( -20%), de vită (-6,5%) şi pasăre (-8%).

Acesta poate fi rezultatul intensificării concurenţei după aderare, dispariţiei oricăror bariere vamale. Cu toate acestea, când vine vorba de creşterea preţurilor la consumator, România are rezervate primele locuri, cu una din cele mai ridicate rate ale inflaţiei.

Şanse reduse de modernizare

Creşterile de preţ ale produselor agricole au fost însoţite şi de creşterile de costuri, astfel că, per ansamblu, veniturile din mediul rural au scăzut în termeni reali. Potrivit datelor europene, cel mai mare declin al veniturilor pe cap de agricultor a fost înregistrat în Bulgaria (-18,6%) şi România (-16,1%). Câştigul mic pe produs, neplata subvenţiilor agricole şi accesul dificil la credite fac practic imposibilă retehnologizarea şi modernizarea agriculturii, pentru creşterea randamentelor.

13,8% reprezintă creşterea preţurilor la produsele finite agricole din România în anul 2007 faţă de anul 2006

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite