Românii au dat pe scumpiri ce au câştigat din creşterea salariilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creşterea salariului mediu net pe economie a fost, în primele şapte luni din 2006, de 16 RON, adică de 1,93% - de la 826 RON, în ianuarie, la 842 RON, în iulie. Inflaţia - media tuturor

Creşterea salariului mediu net pe economie a fost, în primele şapte luni din 2006, de 16 RON, adică de 1,93% - de la 826 RON, în ianuarie, la 842 RON, în iulie. Inflaţia - media tuturor scumpirilor din această perioadă - a fost de 2,78%, ceea ce înseamnă că puterea de cumpărare a populaţiei a continuat să evolueze pe un trend descrescător.
În loc să beneficieze de uşoara creştere a salariilor, românii abia au reuşit să acopere cheltuielile suplimentare generate de scumpirile consemnate lună de lună, din iarnă până în miezul verii. După o scădere drastică în primele două luni, puterea de cumpărare şi-a revenit în martie, dar pentru scurt timp. Începând din mai, între scumpiri şi dinamica salariilor au fost diferenţe nesemnificative, de ordinul zecimalelor, astfel că, per ansamblu, veniturile şi inflaţia abia s-au compensat reciproc.

Angajatorii, obligaţi să ţină de costuri
De ce salariile au crescut atât de lent în ultimele luni? O explicaţie ar putea fi aceea că angajatorii, în lupta cu concurenţa externă, se văd obligaţi să reducă permanent costurile de producţie, salariile fiind principalul capitol vizat. Adrian Izvoranu, director general al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), ne-a declarat că importurile ilegale, prin care în România se aduc mărfuri suspect de ieftine, îi presează pe producătorii români să ţină preţurile la niveluri dintre cele mai joase. "Producătorii trebuie să se menţină la preţurile pieţei dominate de importuri, şi pentru asta sunt nevoiţi să renunţe, în primul rând, la creşterile de salarii", explică directorul ACPR. El propune, ca soluţie la această problemă, elaborarea unei strategii economice integrate, prin care să se stabilească priorităţi punctuale şi ieşirea din starea actuală, în care "majoritatea managerilor se orientează după ureche".

Atenţie la împrumuturi!
Liviu Voinea, cercetător în cadrul Grupului de Economie Aplicată, ne-a declarat că aşteptările de creştere a veniturilor nu se confirmă şi, în consecinţă, "cine a luat credite în ultima perioadă, crezând că salariul va fi semnificativ mai mare, are acum un disponibil din ce în ce mai redus". De asemenea, economistul a mai remarcat faptul că în 2006 a crescut şi productivitatea, şi numărul de angajaţi, dar salariile nu au evoluat pe măsura acestor performanţe. Ceea ce înseamnă că producătorii au fost nevoiţi să-şi orienteze veniturile datorate productivităţii către acoperirea altor costuri (cu materii prime, produse intermediare etc.), lăsând salariile pe un plan secundar. "Fondurile de salarii au rămas aceleaşi, dar acum banii se împart la mai mulţi angajaţi", conchide Liviu Voinea.

Creşterea din iulie, mai mare decât inflaţia
În luna iulie 2006, inflaţia lunară (raportată la iunie) a fost de 0,11%, în timp ce creşterea salariului mediu net pe economie a fost de numai 0,8%. Cu toate acestea, venitul a fost, din nou, insuficient de mare, în raport cu cel din luna precedentă, pentru a acoperi scumpirile din iulie. Fenomenul a mai fost consemnat în ianuarie, în februarie şi în mai 2006, luni în care creşterea salarială a fost surclasată de indicele preţurilor de consum.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite