Românii pot scăpa de plafonul de îndatorare bancară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

titluri de valoare tranzacţionabile pe piaţa de capital.Astfel, riscul este transferabil, iar băncile ar putea relaxa normele de prudenţialitate care sunt acum extrem de dure. Inclusiv pragul de

titluri de valoare tranzacţionabile pe piaţa de capital.
Astfel, riscul este transferabil, iar băncile ar putea relaxa normele de prudenţialitate care sunt acum extrem de dure. Inclusiv pragul de îndatorare ar putea fi ridicat. Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Mugur şteţ, nu exclude această posibilitate, dar crede că măsura nu ar fi deloc benefică. "Dacă se va adopta legea privind securizarea creanţelor, este posibil ca plafonul de îndatorare să fie ridicat, dar nu e deloc recomandabil, pentru că unii beneficiari ar putea ajunge să se îndatoreze peste măsură", ne-a declarat Mugur şteţ. În prezent, ratele pe care le plătesc beneficiarii de credite nu pot fi mai mari de 35% din venitul lunar în cazul împrumuturilor ipotecare, 30% în cazul celor de consum, respectiv 40% la cele "combinate".

Analiştii sunt sceptici
Vicepreşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari (CFA România), Dragoş Cabat, consideră că "riscul pe care îl comportă un credit nu dispare, el doar se transferă altor entităţi, astfel că pragul de îndatorare ar trebui să rămână acelaşi". Însă, pentru că - prin securitizarea creanţelor - riscurile se dispersează, plafonul ar putea fi "puţin relaxat", exclusiv în cazul creditelor ipotecare. Dragoş Cabat spune că, pentru o mai bună cunoaştere a clientului, raportările la Biroul de Credite ar trebui să fie mult îmbunătăţite.

Legile creditului ipotecar se vor aplica în 2007
Pachetul legislativ privind creditul ipotecar a fost predat la "Monitorul Oficial", spre publicare. Urmează ca BNR şi CNVM să emită normele metodologice necesare aplicării. Vicepreşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Graţiela Iordache, precizează că "mai trebuie lămurite multe lucruri, aşa că aplicarea în practică a acestor legi va avea loc la sfârşitul acestui an sau, cel mai sigur, anul viitor".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite