Românii nu renunţă uşor la economiile personale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 20% din românii care reuşesc să facă ceva economii au continuat, în ultimul an, să-şi ţină banii acasă, în timp ce procentul celor care au investit în fondurile mutuale este de

Aproximativ 20% din românii care reuşesc să facă ceva economii au continuat, în ultimul an, să-şi ţină banii acasă, în timp ce procentul celor care au investit în fondurile mutuale este de doar 5%.
Pentru viitoarele 12 luni, depozitele în bănci vor fi preferate de 23% din clienţii băncilor, în timp ce plasamentele în fonduri imobiliare vor fi utilizate de 5%.
Păstrarea banilor în casă este, pentru 29% din repondenţii la sondajul realizat de Metro Media Transilvania pentru Fondul de garantare a depozitelor din sistemul bancar, principalul mod de a economisi, la depozitele bancare apelând 21% din repondenţi - persoane care sunt deja clienţi ai unei bănci. Conturile curente şi depozitele la bănci reprezintă principala formă de economisire pentru 42% din repondenţi, pe când de metale preţioase au fost atraşi numai 6% din cei chestionaţi. În bunuri imobiliare şi-au plasat banii 4% din repondenţi în ultimul an, procentul celor care au parafat o poliţă de asigurare de viaţă simplă sau cu investiţii fiind de 5%.
Pentru anul următor, procentul celor care, potrivit propriilor declaraţii, vor depune bani la bănci va creşte la 23%, iar în bunuri imobiliare, la 8%. Plasamentele în fonduri mutuale vor fi utilizate de 5% din repondenţi. În acelaşi timp, 7% din cei chestionaţi declară că vor parafa poliţe de asigurări de viaţă simple sau cu investiţii, alţi 19% că vor alege valuta. Ponderea celor care îşi vor păstra banii în casă se va reduce la 21%, iar a celor care vor alege aurul se va menţine constantă.
Băncile surclasează parlamentul la încredere
Preferinţele spre anumite tipuri de investiţii ale românilor sunt legate mai mult sau mai puţin de încrederea pe care o inspiră diferitele instituţii. Astfel, după toate scandalurile şi falimentele care au zguduit sistemul bancar, 55% din repondenţii la sondaj declară că au multă şi foarte multă încredere în bănci. Băncile se plasează astfel alături de armată şi înaintea tuturor instituţiilor politice, o explicaţie a acestei situaţii fiind aceea că sondajul a fost realizat în rândul utilizatorilor de servicii bancare. 58% din repondenţi nu au încredere deloc ori au foarte puţină în societăţile de asigurări, nivel apropiat de al oamenilor care nu văd bursa ca fiind credibilă (56%). Fondurile de investiţii stau cel mai prost la capitolul credibilitate, potrivit sondajului, care indică un nivel al încrederii de numai 15%. Interesant este că nivelul dobânzilor, considerat a fi prea mare în cazul creditelor şi prea mic în cel al depozitelor, este principalul criteriu (pentru 51% din repondenţi) la adoptarea deciziei de a deveni clientul unei bănci, urmat de siguranţa pe care o inspiră instituţia (35%) şi încrederea în bancă (23%).
Pentru marea majoritate a românilor, respectiv 44%, situaţia financiară din prezent nu a suferit modificări importante faţă de cea de anul trecut, în timp ce 23% spun că resimt o înrăutăţire la acest capitol. Mai bună sau mult mai bună este situaţia financiară pentru 31% din repondenţii la sondaj, procent care nu se regăseşte însă în estimările privind viitorul. Astfel încât numai 20% din participanţii la sondaj cred că situaţia lor financiară va fi ceva mai bună peste un an, procentul celor care previzionează că o vor duce mult mai bine fiind de 6%. Viitorul pare sumbru din punct de vedere financiar pentru 24% din repondenţi, care apreciază că peste un an o vor duce mai prost sau mult mai prost ca în 2006, în timp ce 39% estimează că o vor duce la fel. Aceasta poate pentru că în prezent 20% declară că nu reuşesc să facă niciodată economii, în timp ce 52% spun că pun ceva bani de-o parte, dar cu multe şi foarte multe constrângeri de la alte cheltuieli. Dintre puţinii care reuşesc să chivernisească ceva, 18% declară că într-o lună pun deoparte cel mult 50 de lei, 16% - între 101 şi 200 lei, iar alţi 14% - între 51 şi 100 lei. Peste 1.000 lei economisesc lunar numai 2%. La capitolul cheltuieli însă, 33% au declarat că dacă în mod ipotetic ar dispune de bani, i-ar cheltui pentru casă sau maşină, alţi 20% declarându-se tentaţi de investiţii în bunuri imobiliare. Oricum, 66% din repondenţi au recunoscut că nu au niciun plan de investiţii pentru viitor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite