Românii nu vor fi nevoiţi să renunţe la vechile televizoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până în 2015, cele trei reţele naţionale analogice de televiziune, precum şi staţiile locale licenţiate vor fi înlocuite de opt reţele naţionale digitale de televiziune."Uniunea Europeană

Până în 2015, cele trei reţele naţionale analogice de televiziune, precum şi staţiile locale licenţiate vor fi înlocuite de opt reţele naţionale digitale de televiziune.
"Uniunea Europeană a fixat ca limită pentru această trecere anul 2012, însă la Geneva, cu ocazia "Conferinţei Regionale pentru Radiocomunicaţii (RRC-06), Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor (UIT) a înaintat anul 2015. Trecerea la digital nu se poate face bătând din palme, iar 2015 este o limită mult mai realistă", ne-a declarat Adrian Ionescu, director general pentru comunicaţii în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI). În cadrul planului de radiodifuziune digitală stabilit la Geneva în perioada 15 mai16 iunie, România va beneficia de două reţele naţionale de radio digital terestru (T-DAB) şi de opt reţele naţionale de televiziune digitală terestră (DVB-T). "Această trecere nu înseamnă neapărat schimbarea televizoarelor, întrucât adaptorul este cel care schimbă semnalul digital în semnal util pentru receptor. Cei care doresc un semnal mai bun îşi pot cumpăra televizoare digitale, însă piaţa noastră se află deocamdată la început în ceea ce priveşte acest segment. Niciun terminal tv nu trebuie schimbat", precizează Ionescu. În momentul de faţă, adaptoarele necesare sunt, încă, în faza de test, urmând ca, în cel mult un an, să fie disponibile pe piaţă, la un preţ de aproximativ 100 de euro. Serviciile de televiziune digitală oferă, faţă de televiziunea analogică, un semnal mult mai bun, la care se adaugă o limitare a spectrului utilizat de semnalul util, astfel că acesta se poate extinde spre mai mulţi operatori, susţine reprezentantul MCTC. În ceea ce priveşte radioul, cele două reţele naţionale digitale se adaugă celor patru reţele naţionale analogice şi celor două reţele digitale de T-DAB în bandă L (1.452-1.479,5 MHz).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite