Românii cu bani investesc zeci de mii de euro în terenuri de tenis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţia minimă pentru construcţia unui teren de tenis este de 20.000 de euro, preţ în care este inclusă infrastructura, pavimentarea cu zgură, dar şi o accesorizare minimă, şi poate

Investiţia minimă pentru construcţia unui teren de tenis este de 20.000 de euro, preţ în care este inclusă infrastructura, pavimentarea cu zgură, dar şi o accesorizare minimă, şi poate ajunge până la 45.000 de euro pentru o infrastructură din asfalt, pavimentare cu suprafaţă sintetică, accesorizare maximă - nocturnă, sistem de tenis, screen-uri pentru publicitate.
Visul de a avea un teren de tenis în propria curte devine o realitate pentru tot mai mulţi împătimiţi ai sportului alb. Dacă la prima vedere construcţia unui asemenea amplasament pare să necesite o muncă destul de laborioasă, cu ajutorul unei firme specializate devine floare la ureche. Esenţial este să existe terenul şi bineînţeles... banii. Potrivit directorului de marketing al companiei Smartsport Engineering, Alin Bălăşoiu, costul variază între 12,5 euro/mp şi 27 euro/mp, pentru gazon artificial, şi poate ajunge la 40-82 de euro, în cazul terenului din poliuretan.
Investitorii preferă sporturile de echipă
În ultima vreme însă, deşi există două segmente de piaţă - investitori şi privaţi, firmele specializate în construcţia de astfel de centre sunt tot mai asaltate cu cereri din partea persoanelor fizice. "Beneficiarii îşi fac terenuri pentru propria plăcere şi relaxare, la ei acasă sau pentru închiriere", spune Alin Bălăşoiu, marketing manager în cadrul companiei Smartsport Engineering. Dintr-un total de circa 20 de terenuri realizate anult trecut şi alte 28 construite în prima parte a acestui an, Bălăşoiu susţine că 90% din acestea sunt pentru persoane fizice. Elena G. Hîncu, relationship manager în cadrul companiei Ischia Galaţi, consideră că investitorii preferă terenurile pentru practicarea sporturilor de echipă (minifotbal, baschet), deoarece preţul închirierii devine mai accesibil prin distribuirea acestuia la un număr mai mare de participanţI,şi nu la maximum patru, cât permite un teren de tenis.
În ceea ce priveşte pragul de rentabilitate a unei asemenea investiţii, acesta poate fi atins în doi-trei ani, în cazul în care mai multe terenuri, şi nu unul singur, sunt destinate închirierii. "Pragul de rentabilitate poate fi atins prin realizarea unei baze dotate cu cel puţin trei terenuri de tenis, dintre care cel puţin două acoperite. Această acoperire este necesară pentru realizarea unui flux continuu pe o perioadă de 12 luni", a declarat pentru Adevărul Hîncu. Potrivit acesteia, costurile aferente unei asemenea investiţii se ridică la aproximativ 150.000-200.000 de euro, sumă care poate fi amortizată într-un interval de 18-24 de luni, la un grad mediu de ocupare de 6-7 ore/zi. Pentru obţinerea de venituri mai consistente, în general se practică un sistem mixt în cadrul bazelor sportive: până la ora 16.00 p.m. funcţionează şcolile de tenis pentru copii, iar între orele 16.00 şi 0.00 p.m. sunt exploatate prin închiriere individuală. Deşi mai puţine ca număr, solicitările din partea pieţei investitorilor se evidenţiază printr-un volum mai mare de lucrări (între 3-6 terenuri de tenis).
Cele mai multe cereri vin din Capitală
Majoritatea cererilor provin din Bucureşti, dar şi din Timişoara, Braşov, Iaşi, Constanţa şi din zonele turistice: Valea Prahovei, litoral. Specialiştii din domeniu susţin că potenţialul de dezvoltare al construcţiilor de terenuri destinate sportului alb este foarte ridicat, în condiţiile în care pe piaţa românească există o discrepanţă evidentă între oferta de servicii sportive şi de agrement şi cererea din partea populaţiei, de astfel de servicii. "Dacă vorbim de cifra de afaceri a companiei, se remarcă o creştere anuală de circa 30-40%", spune Elena G. Hîncu, relationship manager Ischia Galaţi.

Dimensiunile standard ale unui teren de tenis
:n Suprafaţa de joc - 23,77 m X 10,97m
n Spaţiile de mişcare sau de siguranţă pe liniile longitudinale - 6,4 m pe fiecare parte
n Spaţiile de mişcare sau de siguranţă pe liniile laterale - 3,66m pe fiecare parte
n Suprafaţa totală 670 mp
n Înălţimea maximă a gazonului - 20-22 mm sau o suprafaţă din poliuretan

Gazon artificial vs poliuretan
n Avantajul major pentru construcţia unui teren de tenis cu gazon artificial e acela că are costuri de întreţinere nule, întreţinerea propriu-zisă e foarte facilă, iar rezistenţa în timp a unui astfel de teren e foarte mare
n Covorul din poliuretan are avantajul major că, după o perioadă de uzură intensă cuprinsă între 6 şi 8 ani, poate fi regenerat la costuri extrem de avantajoase. Spre deosebire de zgură, nu necesită irigare sau regenerare multilunară şi permite practicarea altor sporturi, nu numai a tenisului, ca de exemplu, volei

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite