Românii se integrează în roamingul european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul viitor, acest serviciu se poate ieftini substanţial Din 2008, turiştii românii care se vor afla în străinătate vor putea vorbi mai ieftin acasă, de pe telefonul mobil. Sau cel

Anul viitor, acest serviciu se poate ieftini substanţial

Din 2008, turiştii românii care se vor afla în străinătate vor putea vorbi mai ieftin acasă, de pe telefonul mobil. Sau cel puţin nu vor vorbi la tarife mai mari decât restul cetăţenilor UE. Ieri, Comisia de Industrie din Parlamentul European a votat pentru reducerea tarifelor la roaming şi împotriva amendamentelor care discriminau România şi Bulgaria.

Deputaţii europeni s-au dovedit sensibili la argumentele colegilor români şi bulgari, membri ai Comisiei de Industrie, Cercetare şi Energie (ITRE). Au reacţionat în primul rând la un argument pragmatic - nu doar românii şi bulgarii vor suferi dacă vor fi excluşi din programul de reducere a tarifelor, ci şi restul cetăţenilor europeni care vor călători în cele două ţări şi brusc vor vedea mărită factura telefonică. Deputul grec Katarina Batzeli (grupul Socialist) pare să fi pierdut definitiv bătălia. Aşa cum am arătat în ziarul Adevărul, ea a depus două amendamente la proiectul de regulament privind reducerea tarifelor - primul prevedea amânarea aplicării Regulamentului în cazul României şi Bulgariei, iar al doilea, nici mai mult, nici mai puţin decât "prevederile prezentului regulament nu se aplică României şi Bulgariei". Chipurile, pieţele din cele două ţări "sunt relativ imature şi au nevoie de investiţii vitale pentru îmbunătăţirea reţelei".

Teoretic, deputata din Grecia mai poate reveni cu amendamente în mai, când regulamentul va fi discutat în plenul parlamentului. "Dar, după discuţiile cu ceilalţi colegi din Grupul Socialist, sunt şanse nule ca dna Batzeli să mai revină cu amendamentele", spune eurodeputatul român Adriana Ţicău (membră grupul Socialist). De aceeaşi părere este şi deputatul Adina Vălean (Grupul Liberal). Mai ales că argumentul privind "imaturitatea pieţei" este ridicol, în condiţiile în care "în România, rata de penetrare a telefoniei mobile era de peste 80%, la sfârşitul anului trecut", arată Adriana Ţicău, fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor.

Până la aprobare, urmează negocieri dure la Bruxelles

Comisia ITRE a aprobat cu largă majoritate ca preţul total cu amănuntul, fără TVA, pe care un furnizor din ţara de origine îl poate percepe clientului serviciului de roaming pentru iniţierea unui apel în roaming să nu depaşească 175% (40 eurocenţi) din tariful angro maxim pentru apelul respectiv. Pentru primirea apelurilor telefonice vocale în roaming, tariful total cu amănuntul, fără TVA, perceput de furnizorul din ţara de origine nu va putea depăşi 66% (15 eurocenţi) din tariful angro maxim pentru apelul respectiv. De asemenea, a fost aprobat ca utilizatorul să poată alege un alt tarif oferit de operatorul său, dacă acesta este mai avantajos (opţiunea opt-out). Comisia ITRE a aprobat ca Regulamentul să intre în vigoare imediat de la data publicarii în Jurnalul Oficial şi să se aplice tuturor Statelor Membre.

Aprobarea nu se arată deloc uşoară. Urmează o perioadă de negocieri cu Comisia Europeană şi Consiliul UE. Preşedinţia germană a Uniunii Europene susţine introducerea unui tarif european de 0,5 euro apelurile în ieşire şi 0,25 euro pentru apelurile în intrare. Evident, operatorii de telefonie mobilă nu se simt confortabil cu impunerea unei reduceri drastice. Asociaţia Internaţională a operatorilor GSM (GSMA) consideră că reglementările Parlamentului European aduc grave prejudicii pieţei de telefonie mobilă, prin descurajarea competiţiei şi dezavantajarea unor operatori. Asociaţia este de părere că tarifele propuse de CE nu vor oferi posibilitatea operatorilor să obţină profit, GSMA propunând o tarifare: 65 de eurocenţi pentru pentru apelurile în ieşire şi 35 eurocenţi pentru cele în intrare. Reprezentanţii din România ai Orange şi Vodafone ne-au declarat că este prematură discuţia privind viitoarele tarife.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite