Romanii nu se inghesuie sa-si plateasca telefonul, curentul sau gazele prin card

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei peste 5 milioane de romani posesori de carduri isi pot plati o parte din facturile la utilitati prin card. Desi plata direct de pe card ofera avantajul ca nu mai trebuie asteptat la cozi in

Cei peste 5 milioane de romani posesori de carduri isi pot plati o parte din facturile la utilitati prin card. Desi plata direct de pe card ofera avantajul ca nu mai trebuie asteptat la cozi in fiecare luna, numarul romanilor interesati de acest serviciu este inca destul de mic.
Ce se poate plati prin card?
La BCR, cea mai mare banca din sistem, se pot plati facturi la 112 furnizori nationali si regionali. Pe langa operatorii de telefonie mobila si Romtelecom, se pot plati si electricitatea sau gazele, in functie de orasul despre care este vorba. In Bucuresti pot fi platite chiar si abonamentele la televiziunea prin cablu daca operatorul este CVR. Insa numarul romanilor care folosesc aceste servicii este inca mic. Pana la sfarsitul lui iulie, numarul facturilor platite la bancomatele BCR nu depasea 30 de mii. Si celelalte banci au inceput sa-si foloseasca bancomatele si in alte scopuri decat pentru retragerea de numerar. La BRD pot fi platite facturile la telefonul mobil sau fix, ratele la creditele contractate de la banca si, in functie de zona, unele dintre utilitati, precum gazele sau electricitatea. La Raiffeisen Bank, facturile nu pot fi platite la bancomat. Insa exista un serviciu telefonic care permite efectuarea de transferuri si o optiune prin care banca efectueaza platile din contul curent. BancPost ofera clientilor sai posibilitatea de a plati de la bancomat facturile la telefonul mobil. La Banca Tiriac nu pot fi platite de pe card decat facturile la Connex si Romtelecom.
Cum se plateste de la bancomat?
Pentru posibilitatea de a plati facturile de pe card, unele banci solicita completarea unei cereri. Este vorba de BCR, BancPost si Raiffeisen. De aici si unele intarzieri in activarea serviciului: de maximum 2 saptamani la BCR si de cateva ore la BancPost. La BRD si la Banca Tiriac, platile pot fi efectuate fara depunerea unei cereri. Practic, se selecteaza optiunea plata facturi apasand unul din butoanele bancomatului. Apoi, posesorul de card trebuie sa introduca informatii precum codul de client (o combinatie de cifre care se gaseste pe factura), numarul facturii si suma de plata. Dupa introducerea acestor informatii, se tipareste o chitanta pe care clientul o poate folosi drept dovada ca a efectuat plata. Deci riscurile ca banii sa se piarda in sistem sunt minime. Pentru plata facturilor prin bancomat, bancile nu percep taxe si comisioane. Exceptie face Raiffeisen, unde sumele incasate de banca pentru plata facturilor la utilitati variaza intre 6.500 de lei pe factura daca este vorba de un contract de plata furnizori si 36.000 lei daca se apeleaza la serviciul telefonic Raiffeisen Direct, iar furnizorul are contul la alta banca decat Raiffeisen.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite