Românii se înghesuie la maşini de import, în ciuda taxelor de înmatriculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzările de autoturisme din primele două luni au depăşit toate recordurile înregistrate anul trecut Chiar dacă, iniţial, cele mai multe opinii spuneau că taxa de primă

Vânzările de autoturisme din primele două luni au depăşit toate recordurile înregistrate anul trecut

Chiar dacă, iniţial, cele mai multe opinii spuneau că taxa de primă înmatriculare va duce la o scădere a pieţei auto sau chiar la o blocare, ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică contrazic aceste voci. Mai mult, vânzările din primele două luni cresc aproape exponenţial.

Introducerea taxei de primă înmatriculare de la 1 ianuarie 2007 nu a afectat vânzările producătorilor şi importatorilor auto din România, ci dimpotrivă. Vânzările de autoturisme au crescut la începutul acestui an. Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică, cifra de afaceri a companiilor care vând autovehicule atât noi, cât şi second-hand a crescut cu aproximativ 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Iar acest ritm de majorare este cel mai ridicat dintre toate categoriile de produse cumpărate de populaţie. Mai mult, vânzările de autovehicule au accelerat ritmul de creştere chiar şi peste maximul înregistrat anul trecut. Pentru comparaţie, în perioada ianuarie-februarie 2006, ritmul anual de creştere a fost de numai 26%, iar maximul înregistrat pe parcursul anului 2006 a fost în luna mai, respectiv +38,6% peste nivelul din mai 2005.

Renault, Skoda şi Volkswagen, cele mai mari vânzări

Proprietarii parcurilor auto second-hand din România susţin însă că această creştere se înregistrează doar la maşinile noi de import, pentru că vânzările de autoturisme la mâna a doua au scăzut. Liviu Dobrin, directorul Autovit, a declarat pentru Adevărul că în primele două luni ale acestui an numărul înmatriculărilor de maşini second-hand a scăzut cu peste 50% faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2006. "Cei care au inventat aceste sistem de taxare al maşinilor vechi au obţinut ceea ce şi-au propus: vânzările maşinilor de import au crescut cu aproape 60%, iar cele ale maşinilor second-hand s-au înjumătaţit", spune Dobrin.

Potrivit datelor furnizate de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), Porsche România şi Renault-Nissan au înregistrat cele mai mari creşteri.

În primele două luni ale lui 2006, s-au comercializat 14.726 unităţi de import pe piaţa românească. Iar în februarie, s-a înregistrat o creştere a importurilor de 37,2% faţă de luna precedentă, fiind înmatriculate 12.210 unităţi, comparativ cu ianuarie 2007, când au fost vândute 8.897 unităţi.

Renault a fost cea mai bine vândută marcă în februarie, cu 1.907 unităţi, însă vânzările cumulate ale primelor două luni, de 2.937 unităţi, se situează după vânzările Skoda şi Volkswagen. Producătorul ceh a comercializat 3.127 unităţi pe piaţa românească în primele două luni, în timp ce Volkswagen a vândut, în aceeaşi perioadă, 3.053 unităţi.Renault Clio rămâne cel mai bine vândut model de import şi în februarie, cu 1.091 unităţi comercializate, după ce, în ianuarie, a condus vânzările de import cu 538 de unităţi.

Pe poziţia secundă se situează Renault Megane, atât în ceea ce priveşte vânzările pe februarie (744 unităţi), cât şi vânzările la două luni (1.148 unităţi). Pe poziţia a treia se află în continuare Skoda Octavia Tour, cu 613 unităţi vândute în februarie şi 1.079 unităţi comercializate în primele două luni.

Dintre autoturismele de import comercializate în primele două luni pe piaţa românească, 52,8% au beneficiat de motorizare diesel. Per total, în primele două luni s-au vândut 33.030 autoturisme în ţara noastră, reprezentând o creştere de aproximativ 10% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2006, când au fost comercializate 29.860 unităţi.

Vânzările de automobile autohtone au scăzut cu 21,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 11.923 unităţi vândute anul acesta, faţă de 15.134 în primele două luni din 2006. Dacia a vândut 10.122 de vehicule, iar Daewoo, circa 1.800 de autoturisme.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite