Romanii se indatoreaza tot mai mult la banci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Si in iulie, romanii s-au imprumutat mai mult in valuta decat in lei. Potrivit unui comunicat al BNR, creditele in valuta au crescut in iulie cu 6,7 la suta, in timp ce imprumuturile in lei au crescut

Si in iulie, romanii s-au imprumutat mai mult in valuta decat in lei. Potrivit unui comunicat al BNR, creditele in valuta au crescut in iulie cu 6,7 la suta, in timp ce imprumuturile in lei au crescut doar cu 1,4 la suta. In total, romanii s-au imprumutat in iulie cu 4,5 la suta mai mult decat in luna anterioara. Desi cresterea este mica fata de ritmurile lunare de crestere din 2003, majorarea creditului neguvernamental din iulie este cea mai mare inregistrata de la inceputul anului. Mai mult, cresterea de 1,4 la suta inregistrata de creditele in lei in iulie este un prim semn ca populatia incepe sa aiba mai multa incredere in moneda nationala. In primele luni ale anului, majorarea creditelor in lei a fost sub un punct procentual, exceptie facand numai luna aprilie. Totusi, din cauza dobanzilor mari la creditele in lei, imprumuturile in valuta continua sa fie primele in topul preferintelor romanilor. Asta in ciuda semnalelor repetate ale BNR privind riscurile imprumutarii in valuta. Nimeni nu poate sti cu exactitate daca dolarul sau euro vor scadea sau vor creste. Prin urmare, cei care se imprumuta in valuta se pot trezi ca au de platit rate mult mai mari, in timp ce salariile, care in cea mai mare parte sunt stabilite in lei, raman la acelasi nivel.
Daniel Daianu:
"Creditele in valuta vor continua sa creasca"
"Chiar daca BNR va continua sa scada dobanda de interventie, iar bancile vor cobori dobanzile in mod corespunzator, dinamica imprumuturilor in valuta se va mentine. Explicatia este diferentialul de dobanzi foarte ridicat (n.r. - dobanda la lei din care se scad rata inflatiei si dobanzile la valuta). Mai mult, in Romania, leul s-a apreciat, ceea ce a facut ca imprumuturile in valuta sa fie si mai atractive. Pentru moment, n-as putea spune ca situatia este alarmanta. Insa, in viitor, pot aparea probleme, pentru ca bancile se imprumuta pe piata internationala pe termen scurt, in timp ce creditele acordate in Romania sunt pe termen lung. Deci pot aparea dezechilibre. Si in Bulgaria, situatia este similara. Creditele si deficitul de cont curent au crescut mult. Asta pentru ca imprumuturile in valuta sunt un produs nou pe aceste piete, iar cererea este mare".
Aurelian Dochia:
"Atingerea tintei de inflatie, esentiala pentru scaderea dobanzilor la creditele in lei"
"Evolutia creditului neguvernamental continua o tendinta mai veche. Nu cred ca pana la sfarsitul anului vor aparea schimbari spectaculoase, spune si analistul BRD SocGen Aurelian Dochia. Romanii se orienteaza spre creditele in valuta pentru ca dobanzile sunt mai mici. Decizia Bancii Centrale de a creste rezervele minime obligatorii ar trebui sa conduca la o majorare a dobanzilor la creditele in valuta. Insa, si in aceste conditii, diferentialul de dobanzi este mare. Bancile nu au motive sa reduca dobanzile la creditele in lei, pentru ca cererea este mare. Insa BCR tocmai a decis scaderea acestora cu 3 la suta - o miscare substantiala. Trebuie vazut in ce masura celelalte institutii de credit urmeaza semnalul dat de cea mai mare banca din sistem. Tensiunea indusa de expansiunea creditarii in valuta se va calma in masura in care tinta de inflatie pe 2004 este atinsa si BNR continua reducerea dobanzii de interventie", spune Aurelian Dochia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite