Romanii fura curent de 3 milioane de dolari pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furturile de curent electric produc societatii Electrica pagube ce depasesc 3 milioane de dolari anual. Din aceasta cauza, societatile de distributie a energiei electrice au pierderi de 4% din

Furturile de curent electric produc societatii Electrica pagube ce depasesc 3 milioane de dolari anual. Din aceasta cauza, societatile de distributie a energiei electrice au pierderi de 4% din cantitatea livrata. Romanii fura energie electrica prin cele mai ingenioase metode posibile - oprirea directa de la stalpul de furnizare, fixarea de magneti puternici pe contoare sau prin oprirea pur si simplu a discului contorului prin metode mecanice, dar de mare finete. "Nu fura numai tiganii sau romanii saraci, asa cum s-ar crede", declara surse autorizate din Ministerul Economiei si Comertului. Conform acelorasi surse, fura chiar si unii agenti economici mai mici, astfel incat, anual, furturile echivaleaza aproape consumul unui oras cu 100.000 de locuitori.
Nu furturi, ci "pierderi comerciale"
Societatea Electrica a facut investitii in ultimii ani, achizitionand 60 de blocuri de masura si protectie, 5.800 de camere de distributie cu contorizare si protectie, 200.000 de sigilii de bransamente si peste 360.000 de sigilii de unica identificare. Electrica a cheltuit peste 450.000 miliarde de lei pentru a remedia instalatiile deteriorate de hotii si acte de vandalism. Cele mai mari furturi se produc in zona Bucurestiului, Ploiesti si Galati, dar si in orase mai mici. De la Electrica insa nu se fura doar curent, ci si kilometri intregi de cabluri, precum si bobinaje de la transformatoarele de putere. Acestea sunt devalizate pentru cuprul si aluminiul pe care il contin. Practic, pentru un castig de un milion de lei, hotii distrug complet echipamente si instalatii de milioane de lei. Intrebat asupra nivelului furturilor anuale de la Electrica, Nicolae Coroiu, directorul general al companiei, s-a ferit sa rosteasca acest cuvant, denumindu-l "pierderi comerciale". "Intr-adevar, Electrica are pierderi tehnice de 9 la suta si "pierderi comerciale" de 4 la suta", ne-a declarat Nicolae Coroiu. Domnia-sa nu a dorit insa sa ne dea cifre absolute a ceea ce inseamna cele 13 la suta "pierderi" in total productie livrata pe an consumatorilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite