Românii preferă fondurile unit-linked în detrimentul celor mutuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

nvestiţiile românilor în fonduri unit-linked sunt de peste trei ori mai mari decât plasamentele acestora în unităţi ale fondurilor mutuale.La sfârşitul anului trecut, plasamentele românilor

nvestiţiile românilor în fonduri unit-linked sunt de peste trei ori mai mari decât plasamentele acestora în unităţi ale fondurilor mutuale.
La sfârşitul anului trecut, plasamentele românilor în fonduri mutuale erau de circa 170 de milioane de lei, în timp ce activele fondurilor unit-linked se ridicau la 619 milioane de lei. La jumătatea acestui an, investiţiile în unităţi ale fonduri mutuale ajunseseră la circa 236 milioane lei. În acelaşi timp însă, numai activele fondurilor unit-linked administrate de ING Asigurări valorau peste 540 de milioane de lei. "Situaţia din România este oarecum paradoxală. În ţările dezvoltate, investiţiile populaţiei se îndreaptă cu precădere spre fondurile mutuale. Dezechilibrul de la noi se explică prin specificul actului de vânzare. În cazul fondurilor unit-linked, vânzarea este foarte agresivă, fiind realizată de agenţii de asigurări, în timp ce, la fondurile mutuale, vânzarea este pasivă", a declarat, pentru Adevărul, Eugen Voicu, preşedintele Certinvest, societate care administrează patru fonduri mutuale. La rândul său, Dan Stifter, preşedintele EFG Eurobank, precizează că, în alte ţări, plasamentele în fonduri mutuale reprezintă circa 30% din investiţiile populaţiei. Următoarele tipuri de plasamente pe pieţele respective sunt unit-linked-urile, asigurările, investiţiile la bursă. "Sperăm că în următorii ani se va echilibra şi situaţia de pe piaţa Românească şi se va ajunge la o structură a plasamentelor populaţiei similară celor din alte ţări", afirmă Eugen Voicu.
Plasamentele, condiţionate de asigurarea de viaţă
Plasamentele în fonduri unit-linked sunt condiţionate de încheierea unei asigurări de viaţă. Mai exact, este vorba de asigurările de tip unit-linked care au două componente - o asigurare tradiţională de viaţă şi o componentă investiţională (program de investiţii). Din prima plătită de asigurat, o parte este utilizată pentru acoperirea riscului de deces sau invaliditate, iar o parte este investită în unităţi ale fondurilor unit-linked, administrate de regulă de societatea de asigurare.
Principalul administrator de fonduri unit-linked pe piaţa românească este ING Asigurări. Potrivit oficialilor ING, activele fondurilor administrate de societate reprezintă 75% din totalul pieţei. ING Asigurări are şase programe de investiţii, două în lei şi patru în dolari. "Programul 2" în lei are cele mai mari active, respectiv 287 milioane de lei la sfârşitul lui 2005 şi 358 milioane de lei la 30 iunie anul curent. Activele acestui fond reprezentau, la finele anului trecut, aproape jumătate din totalul pieţei. Alte societăţi de asigurări care oferă asigurări de tip unit-linked sunt Interamerican, Aviva, Allianz Tiriac precum şi nou intratele Generalli şi KD Life.
La fel ca fondurile mutuale, şi cele tip unit-linked au politici de investiţii diferite, în funcţie de profilul de risc ales. Din păcate pentru piaţa românească, cea mai mare parte a investiţiilor realizare de aceste fonduri vizează instrumente de pe pieţele externe.
Fondurile pariază pe aceleaşi acţiuni
În ceea ce priveşte achiziţiile la Bursa de Valori Bucureşti, cele mai importante au fost realizate tot de ING, prin "Programul 2". Fondul avea în portofoliu, la sfârşitul lunii iunie, acţiuni în valoare de aproape 90 milioane de lei. Ponderea acestora în active era de aproape 25%. Principalele deţineri ale fondului se înregistrau la Banca Transilvania, Petrom şi BRD de 29,9%, 23,7% şi respectiv 22,7% din portofoliul de acţiuni. De asemenea, printre acţiunile cumpărate de fond se numără Rompetrol Rafinare, Antibiotice, Impact, Flamingo, SIF Oltenia. Aceleaşi companii sunt preferate şi de Interamerican. În portofoliile de acţiuni ale programelor unit-linked Ronmedium şi Ronplus administrate de societate se regăsesc titluri BRD, Petrom, Banca Transilvania, Transelectrica, SIF Banat Crişana. Spre deosebire de fondurile mutuale, ale căror plasamente la bursă vizează în special acţiunile societăţilor de investiţii financiare (SIF), programele unit-linked au alocat cote mai mici acestor titluri. În portofoliile fondurilor mutuale, diversificate şi pe acţiuni, titlurile SIF au, în general, ponderi de peste 3% în active. În cazul "Programului 2", al ING Asigurări, acţiunile SIF deţin cote mai mici de 1% din active.
În ceea ce priveşte plasamentele fondurilor unit-linked pe pieţele externe de capital, se observă orientarea spre aceleaşi sectoare ca şi în cazul investiţiilor la BVB. Astfel, în cazul programelor de investiţiile administrate de Interamerican, structura pe sectoare a portofoliilor de acţiuni indică o pondere de aproape 40% a titlurilor emise de bănci. Acţiunile companiilor petroliere deţin cote de 11% fiecare, în timp ce sectoarele telecomunicaţii, industrie şi bunuri de consum au ponderi de 8% fiecare în portofoliul de acţiuni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite