Românii folosesc creditele de consum pentru case şi finanţarea afacerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sondaj realizat de publicaţia electronică BankingNews relevă faptul că, pe primele locuri, între destinaţiile creditelor de consum cu ipotecă se situează achiziţia de locuinţe,

Un sondaj realizat de publicaţia electronică BankingNews relevă faptul că, pe primele locuri, între destinaţiile creditelor de consum cu ipotecă se situează achiziţia de locuinţe, finanţarea propriei afaceri şi renovarea casei.
Achiziţionarea unei locuinţe sau a unui teren reprezintă principala "ţintă" a peste jumătate (52%) dintre cei care au deja un contract sau urmează să contracteze un credit de nevoi garantat cu ipotecă. Alţi 11% mizează pe acest tip de produs pentru a investi banii în renovarea şi/sau modernizarea casei.
Business-ul personal, al doilea în topul preferinţelor
Interesant este faptul că pe locul al doilea în topul finalităţii creditelor de nevoi cu ipotecă se situează investiţia într-o afacere. Banii obţinuţi pot servi scopurilor unui mic întreprinzător. Aşa se face că 16% din votanţi au indicat ca opţiune de cheltuire a împrumutului finanţarea afacerii. Situaţia ar putea fi considerată surprinzătoare, dacă am pierde din vedere restrictivitatea băncilor, procedurile greoaie de aprobare şi condiţiile draconice impuse în cazul împrumuturilor destinate persoanelor juridice. În comparaţie cu împrumuturile imobiliare, creditul de nevoi cu ipotecă nu poate reprezenta mai mult de 30% din venitul net, faţă de 35% pentru cel ipotecar. "Datorită certelor sale avantaje - nu trebuie declarat scopul în care vor fi utilizaţi banii împrumutaţi şi nu trebuie plătit nimic în avans -, creditul de nevoi cu ipotecă este considerat produsul-vedetă de către băncile din România.
Acest tip de împrumut este o alternativă viabilă pentru orice alt credit destinat persoanelor fizice, bucurându-se de condiţii tot mai facile pentru solicitanţi", notează realizatorii sondajului.
Practic, creditele de nevoi cu ipotecă rivalizează cu cele ipotecare şi imobiliare, atât la durata de rambursare şi valoare, cât şi în privinţa ratei dobânzii şi a costurilor totale.
Acestea sunt o soluţie de luat în seamă pentru cei care vor să achiziţioneze sau să-şi construiască o locuinţă, în primul rând datorită faptului că solicitantul nu trebuie să aducă avansul de 25%. Singura condiţie este să ai un alt imobil în proprietate, cu care să poţi garanta împrumutul, sau să te bucuri de încrederea şi sprijinul unei rude sau prieten care să facă acest lucru pentru tine.
De asemenea, creditul de nevoi cu ipotecă conferă mai multă libertate în alegerea locuinţei ce va fi achiziţionată.
Autorii sondajului au adresat participanţilor întrebarea: "Pentru ce aţi folosi(t) un credit de nevoi garantat cu ipotecă?". Studiul a fost realizat pe baza a 1.113 voturi înregistrate pe pagina de Internet bankingnews.ro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite